Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/5

SM-finalerna är ett gott kvitto på lyckat klubbarbete

Om ni inte tar er till Malmö i dag så rekommenderar jag dagens tv-sändningar från SM-finalerna i handboll. De är nämligen ett kvitto på gott idrottsarbete - i Uddevalla.

Dessvärre har vi inget lag där, men väl flera representanter för Uddevalla i allmänhet och Kroppskultur i synnerhet. De är symbolen för vad talang parat med långsiktig och bra verksamhet kan göra.

Vi börjar med Anders Alfredsson – den yngste, och i alla fall fysiskt störste i raden. Att talangen Alfredsson värvades till Alingsås var ingen skräll och hans stora genombrott i sista semifinalen bara det första i en rad steg som väntar.

I damfinalen tar vi farväl av Sävehofs Elin Enhörning som efter finalen lägger skorna på hyllan. En klok och obrottsligt lojal lagspelare som på senare år har varit framgångsrik kapten för landets bästa lag. Enhörning är den sortens spelare som alla vill ha i sitt lag, men som ingen vill möta.

Detsamma gäller Johanna Bundsen, 26 om en vecka, som inför sin tionde raka SM-final har åtta guld och ett silver. Att EM-bronshjälten från 2014 nu ger sig på proffsspel i Danmark är logiskt. Hon har alla förutsättningar att göra samma succé i utlandet som förre klubbkamraten och landslagskollegan Mikael Appelgren.

Domarduon Mirza Kurtagic/Mattias Wettervik ska inte glömmas bort även om man alltid önskar att domare jobbar utan att synas. Det delas inte ut medaljer till domarna, men deras målmedvetna satsning är värt ett guld. Den svåra och utsatta rollen som domare behöver också förebilder och duon har redan lokala efterföljare i Kroppsfostrade duon Mikael Holm och Tobias Fält.

Sist, men inte minst har vi förstås Per Johansson, bland annat team manager i Alingsås HK, vars glödande passion och klokhet inte bara framgångsrikt utvecklat handbollen i Kropps och ett antal andra svenska och utländska klubbar utan också flera landslag. Per Johansson är saltet på pralinen. Efter alla år är han fortsatt en rebell, sanningssägare, tänkare och profil vars likar svensk idrott skulle behöva fler av.

Så jag hoppas att handbollsfans från Uddevalla och Bohuslän bänkar sig i Malmö arena eller framför sina skärmar och stolt begrundar resultatet av mångas goda arbete i hallarna häromkring. Det är kul att ha följt några av dessa handbollsstjärnor från de unga åren och jag ser fram emot att inom en inte allt för avlägsen framtid få lära känna morgondagens, eller snarare övermorgondagens stjärnor.

För vem vet när det händer igen? Ja, rimligen inte på några år även om vi ska göra en snabb värdering av den lokala handbollens nuvarande förutsättningar och läge.

I veckan sparkade Kropps seniorlag igång sin försäsongsträning. Ett av de uttalade målen är att föreningen måste bli bättre på allt. Det är ett klokt om än något brett mål, och jag har bara dessa råd: Bygg på sikt och låt det ta tid. Jag väntar gärna på något gott.