Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Trött, men glad. Kropps och U19-landslagets Sofie Börjesson vann ett brons i U19-EM i Spanien.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Svenskt handbollsbrons i U19-EM

Efter en riktig nagelbitare kunde det svenska U19-landslaget i handboll ta hem bronsmedaljerna. Det blev 25–24 (11–11) mot Ungern på söndagsförmiddagen. – Vi ville verkligen ha medaljerna, säger Kropps och landslagets målvakt Sofie Börjesson till Bohusläningen.

Det svenska U19-landslaget var chanslöst i fredagens semifinal mot Danmark och föll med 20–28. Revanschlusten var därför stark inför bronsmatchen mot Ungern, som blev mycket jämn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Vi följdes åt i stort sett genom hela matchen. Vi vann ganska enkelt mot dem i gruppspelet, men de har spelat upp sig rejält under turneringen, säger Sofie Börjesson på telefon från hotellet i Valencia.

Stod första halvlek

Börjesson stod hela den första halvleken i bronsmatchen och har fått mycket speltid totalt sett under EM. Trots att hon är ett år yngre än de flesta andra i laget.

Matchen mot Ungern blev riktigt bra. Lagen gjorde sitt bästa för att ta ut varandra och spelade ypperligt försvarsspel. Men även anfallsspelet var underhållande.

Ett litet ryck från Ungern mitt i den första halvleken gav dem en ledning med 8–6, men Sverige kom tillbaka och i halvtid var det lika, 11–11.

Behöll lugnet

Sedan följdes lagen åt fram till slutminuten då Elinore Johansson kom igenom på högerkanten och satte avgörande 25–24.

– Jag satt på bänken på slutet, så det var oerhört nervöst. Men vi lyckades behålla lugnet hela laget, berättar Sofie Börjesson.

När slutsignalen ljöd några sekunder efter Johanssons mål var det lyckliga – men trötta – svenskor som rusade ut på planen i ett enda stort glädjerus.

– Vi är jättenöjda, men nu är man trött på handboll både mentalt och fysiskt. Nu är det vila som gäller ett tag, säger Sofie Börjesson hemkommen till hotellet efter medaljceremonin.

Klart för U20-VM

Insatsen gav även det unga svenska landslaget en direktplats till nästa års U20-VM i Ryssland.

En svensk spelare, försvararen Sofia Hvenfelt togs ut i All Star Team.

Finalen i U19-EM spelades mellan Danmark och Ryssland. Det blev dansk seger med 29–26 efter 13–10 i paus.