Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Storspelade. Den förre Kroppsmålvakten Mikael Appelgren svarade för en fin insats i Sveriges mål. Bild: MATHILDA AHLBERG

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Sverige klart för handbolls-VM

Sverige är klart för handbolls-VM efter seger i returmötet mot Nederländerna. Mycket tack vare storspel från förre Kroppsmålvakten Mikael Appelgren.

Förutsättningarna var glasklara inför returmötet i Kristianstad. Sverige föll i första kvalmötet mot Nederländerna med 25-24 och var tvunget att vinna returmötet. Sverige skadade av sig chocken från det första mötet och körde över Nederländerna med klara 26-20.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Sverige inledde annars starkt och ledde med 5-1 efter nio minuters spel. Och efter knappt kvarten spelad hade vänsternian Lukas Nilsson tryckt in 7-1 inför fullsatta läktare i Kristianstad.

I målet briljerade Uddevallasonen Mikael Appelgren med flera svettiga räddningar.

I halvtid var ställningen 14-7.

I den andra halvleken fortsatte Sverige att kontrollera matchen och höll ett högt tempo. Sverige var ett nummer större än Nederländerna, sett över hela matchen och vann helt välförtjänt.

När slutsignalen gick samlades spelarna i en stor ring och firade segern tillsammans.

– Som det känns nu är det en blandning av lättnad och glädje. Många trodde vi skulle köra över Nederländerna i två matcher men dom är bättre än vad flera tror och har tagit kliv i sin utveckling varje säsong. Dom får in en fullträff där nere, vi får det inte att stämma men här hemma tycker jag vi visar från minut ett att vi var där och ville ha den där VM-biljetten, säger Mattias Zachrisson till handbollslandslaget.se och fortsätter:

– Vi har sju bollar upp redan i paus och där är det avgjort kan man säga. Vi gör ingen jättebra andra halvlek men det är ändå väldigt kontrollerat och dom är aldrig närmare än fem bollar. Det viktiga var att bli klara för VM.

Hur mycket lyfter publiken er idag?

– Det är klart dom betyder massor! Själv vill jag alltid spela i fullsatta hallar och i det läget blir publiken en extra spelare när det väl gäller. Idag var det bra tryck här inne.

Sverige är därmed klart för sitt åttonde, av tio möjliga, VM under 2000-talet.

VM 2019 spelas i Danmark/Tyskland mellan 9-27 januari.

Matchfakta

VM-kval 2 av 2

Sverige-Nederländerna 26-20 (14-7)

Målskyttar, Sverige: Jerry Tollbring 7, Mattias Zachrisson 7, Lukas Nilsson 4, Jim Gottfridsson 2, Albin Lagergren 2, Fredric Pettersson 2, Max Darj, Markus Olsson.

Publik: 4 360.