Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Handbollens härliga tider är inte över ännu

För oss här i Bohuslän har handbollssäsongen precis avslutats. På högre nivå har den just gått in i den mest intressanta perioden. För handbollsfantasterna är det bara att lusta sig tillbaka och njuta.

Både herr- och damlaget i Kropps tvingades till kvalspel för att hålla sina respektive platser i division 1. Herrarna klarade sig komfortabelt mot Skövde medan damlaget tvingas till en omstart igen efter att ha ramlat ur en serie för andra året i rad. Att det blev kval gånger två förlängde säsongen med ett par veckor, men ändå inte lika länge som för elitlagen.

Vill du se handboll med lokal koppling så behöver du inte vänta ända till hösten. ”Vi” har aktörer som är mitt uppe i ett avgörande skede av sina säsonger och med rätt uppkoppling är det lätt att följa topphandboll i flera kanaler. Häromkvällen satt jag och följde den andra semifinalen i SM-slutspelet mellan Sävehof och Alingsås. Olle Forssell Schefvert i hemmalaget och Anders Alfredsson i bortalaget, både fostrade i Kropps, spelade och matchen dömdes av Uddevalladuon Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik. Där är det 1–1 i matcher.

Även i damernas slutspel är det semifinaltider där Johanna Bundsens och Elin Enhörnings Sävehof har 1–1 i matcher mot Skuru. I helgen går de nästa ronderna i SM-slutspelet och Enhörning har redan aviserat att det blir hennes sista säsong. Självklart har hon blicken fäst mot finalen i Malmö den 27 maj. Bara möjligheten att avsluta karriären med ett fjärde raka SM-guld är närmast sagolik för försvarsspecialisten.

Smäller det inte tillräckligt högt, handbollsälskare? Jag har mer godis att ösa ur klisterburken. Mikael Appelgren spelade ännu en gång en stor roll i det svenska målet när landslaget säkrade ännu en plats i ett stort mästerskap. ”Äpplet” är klar för EM i Kroatien som går i januari men han kan inte luta sig tillbaka för det. Just nu leder hans klubblag, Rhein-Neckar Löwen, tyska Bundesliga med sju matcher kvar. Ska Löwen lyckas försvara sin mästartitel?

Det har väl knappast undgått någon att Uddevallabördige tränaren Per Johansson hamnade mitt i världshandbollens största klubblagsturnering under förra helgen. Det blev ingen Champions league-final men väl ett brons för den karismatiske Johansson och hans CSM Bukarest. Jag är säker på att han vill tillbaka till den nivån igen.

Här hemma har handbollen gått på semester med framtidstro. Båda Kroppslagen har redan nu satt sina ledarstaber (i stort sett färdigt i alla fall). Det är många månader tidigare än förra årets tränarjakt som inte gick i mål förrän långt in i försäsongen. Med tid att bygga rätt och långsiktigt kanske vi kan få se elithandboll i Uddevalla igen om några år. Dit är vägen lång men Kropps har gått den förut.

Tills dess får vi hålla tillgodo med Uddevallas handbollsprodukter som gör fin reklam för sig själva på högsta nivå i Sverige och Europa.