Handbollslegendaren hyllades med rasistisk nidbild

När Bengt ”Bengan” Johansson hyllades på Idrottsgalan med ett bildspel dök ett porträttbild upp där handbollstränaren snedställer sina ögon i en rasistisk asiatiskt stereotyp. Nu ber SVT om ursäkt för den opassande bilden.
– Det är obetänksamt och olyckligt, säger SVT:s ansvarige utgivare Johanna Bäckström Lerneby till Sportbladet.

ANNONS
|

Det var ett år kvar till OS i Atlanta och handbollslandslaget var i USA för ett så kallat för-OS 1995.

Uppladdningen skulle dokumenteras och det var då den omtalade bilden på den legendariske handbollstränaren togs. Under 90-talet var det mycket mer vanligt med en sådan här typ av humor, menar Tobias Hübinette som är forskare och lärare på Karlstad universitet.

Hübinette säger till Sportbladet att det största problemet är att idrottsgalan väljer att använda bilden okommenterat. Att det inte är ”Bengan” man ska peka finger på, utan att Idrottsgalan väljer att publicera en sådan här bild trots att det nu är år 2023.

ANNONS

”Klassiskt rastänkande”

Hübinette menar att den här sortens poser är fortfarande förekommande när olika mästerskap går i exempelvis Sydostasien.

– Det är en sak att härma hur djur rör sig. Eller hur vissa yrkesgrupper beter sig. Män kan härma hur kvinnor går och vice versa. Men i det här fallet är posen kopplad till ett klassiskt rastänkande, den frammanar ett helt paket om sydost-asiater som något vi ska skratta åt, säger han till Sportbladet.

SVT och vd:n beklagar

Johanna Bäckström Lerneby är ansvarig utgivare och nyhetschef på SVT. Även om det inte var SVT som producerade galan beklagar hon att bilden användes.

– Det är obetänksamt och olyckligt. Jag kan inte tänka mig att de medvetet velat kränka någon, men det är klart att det är olyckligt ändå. Vi vill alltid visa respektfulla bilder så gott vi kan, säger hon till Sportbladet.

Även galans vd Stephan Rimer tycker det hela är olyckligt.

– Vårt gäng har inte plockat upp vilka konnotationer bilden har. Det här får vi skylla på vår bristande kunskaper i ämnet, för vi ville inte skoja om etniciteter utan bara spegla hans positiva sätt och glada upptåg, säger han till Sportbladet.

Bengt ”Bengan” Johansson dog i fjol 79 år gammal och tog totalt 13 mästerskapsmedaljer.

ANNONS
ANNONS