Handbollsprofilen var före sin tid – startade första damlaget: ”Var ute i skolor”

Under det tidiga 1900-talet var det i stort sett bara pojkar och män som idrottade. Men på 60-talet skulle det förändras – i Uddevalla mycket tack vare Helge Antonsson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Idrottsintresset har länge varit stort i Uddevalla. Men under första halvan av 1900-talet var idrotten till för männen. I friidrotten och tennisen fanns några få kvinnliga utövare – men inte i någon större skala. Per-Olof ”P-O” Andreasson minns tillbaka till när det började ta fart.

– Det fanns inte mycket damidrott på den tiden. Damfotbollen kom inte igång förrän, framförallt, på 80-talet, säger han.

Det blev ändring när Uddevalla IS startade en handbollssektion för damer. Drivande i satsningen var Helge Antonsson. Både av välvilja och intresse engagerade han sig för damernas skull. Han ledde laget och jobbade för att bredda sporten.

ANNONS

– Helge var nog lite före sin tid kan man säga. Han var ute i skolor och försökte värva flickor till föreningen, säger P-O Andreasson.

På korp-nivå fanns det redan serier i flera sporter för män. Bland annat hade konfektionsindustrins Tiger och Uddevallavarvet lag i handboll. När intresset spred sig bland stadens kvinnor startade en korpserie även för dem. Tigers korphandboll fick ett damlag – och även Bohusläningen var representerade i den lokala serien för damlag.

Förutom korplagen växte Uddevalla IS fram och hade en del framgångar även för klubblaget. De spelade i seriesystem som liknar nutidens.

– UIS damer spelade i en nationell serie och reste till Göteborg och Trollhättan, minns P-O Andreasson.

Förutom att hjälpa till runt laget var Helge Antonsson också engagerad i Uddevallas domarklubb och hjälpte till i Gamla idrottshallen som sekreterare på matcher.

– Han var en stor handbollsprofil, säger P-O Andreasson.

ANNONS