Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hannes Larsson klar för parkour-SM

Parkouren växer i Uddevalla. Nu är 15-årige Hannes Larsson klar för sommarens svenska mästerskap.

I helgen genomfördes tävlingen Nordstan takeover för femte året i följd i Göteborgs centrum. Akrobatiken från den svenska eliten fascinerade många besökare i butikskomplexet.

Parkour är en träningsform i en hinderbana, ursprungligen för soldater, som efterhand utvecklats till en sport. Utövarna ska så smidigt och kontrollerat som möjligt ta sig över och mellan olika former av hinder utan hjälpmedel.

Det tävlas i två grenar, dels att klara banan snabbast, dels freestyle, att klara banan på ett så spektakulärt sätt som möjligt.

Hannes Larsson från Uddevalla, och tävlande för Göteborgsgruppen Stampede, deltog i freestyle tillsammans med 18 andra. Till slut blev det en femteplats vilket också räckte till en plats i SM-finalen i Malmö i juni.

– Jag är jättenöjd med det, säger han.

Nu börjar laddningen mot SM och innan dess väntar tävlingar i Uddevalla och Stockholm, men inte minst med daglig träning.

– Det är ju inte bara parkour utan mycket styrka och kondition också, säger Hannes Larsson.

Sverige är det land som arrangerar flest tävlingar, men några landslag finns inte. Vid internationella tävlingar representerar deltagarna sina klubbar.

Samtidigt som satsningen på det egna utövandet har Larsson tillsammans med Wille Olsson startat en parkourgrupp i Ljungskile som hittills lockat ett 15-tal deltagare.