Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ska Frida Hansdotters slalomkarriär krönas med ett OS-guld på fredagen?

Hansdotter: En dröm att ta en medalj på OS

De flesta tror att Mikaela Shiffrin ska ta sitt andra guld på två dagar. Men när damernas slalom avgörs natten mot fredag svensk tid så är Frida Hansdotter en av de hetaste utmanarna.

Fem raka pallplatser i vinterns världscuptävlingar och aldrig sämre än femma. Dessutom tre raka VM-medaljer gör att förhoppningarna på 32-åring från Norbergs slalomklubb är stora. Även från Hansdotters sida.

- Det är klart att man sätter press på sig själv, men jag känner inte mer press än vanligt. Det är mer att jag vet att jag har bra åkning, vet att jag kan leverera, säger Hansdotter.

Shiffrin utan press

Det är dock inte många som tror att Shiffrin, 22, med tre raka VM-guld, OS-guld 2014, och dagsfärskt OS-guld i storslalom, ska missa ännu ett guld. Nu har dessutom pressen släppt för henne.

- Det är aldrig lätt. Men, visst. Det är skönt att veta att vad jag än gör efter i dag kommer jag att åka härifrån det här OS:et med något, sade hon efter storslalomguldet.

Utöver Shiffrin, ser Hansdotter främst två andra konkurrenter om medaljerna: schweiziskan Wendy Holdener samt slovakiskan Petra Vlhova som vunnit två slalomtävlingar i vinter.

- Det är väl vi som oftast fajtas om pallplatserna och det är en kul fajt. Även om Mikaela nu visat en annan nivå än vi andra, så är det kul att ha Petra och Wendy, att det är en sådan tajt fajt, säger Hansdotter.

Till det kan man lägga Bernadette Schild, Österrike, som varit på pallen två gånger i vinter men precis som Holdener, aldrig har vunnit en slalomtävling i världscupen.

Femma senast

I OS i Sotji blev Hansdotter femma. Och att hon är i form visade sjätteplatsen i torsdagens storslalom.

- Det vore ju en dröm att ta en medalj på OS. Det är tuffa konkurrenter och jag måste ju verkligen leverera på topp. Men jag har ju bra resultat i ryggen och känner att jag har åkning för det, säger hon.

- Det gäller att satsa järnet i första åket och verkligen vara med, så att man känner att man har medaljvittring.

Vinterns comeback står Anna Swenn-Larsson för som gränslade i stort sett alla tävlingar förra vintern och åkte ur topp 30 men som kommit igen och tack vare fem topp-tio-placeringar får starta bland de sju bästa igen.

- Nu skulle jag gärna få ut farten jag har på träning, säger 26-åringen.

TT: Och grenslingarna är det slut med?

- Jag tror inte att det hänt ens på träning i år. Men det gjorde det inte förra året heller. Utom på tävling då.