Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Frida Hansdotter är laddad för sitt tredje OS.

Hansdotter på guldjakt i Pyeongchang

Mikaela Shiffrin har varit nästan oslagbar i vinter. Men bara nästan. Frida Hansdotter ser en liten lucka inför OS-slalomen.

Frida Hansdotter har tre raka VM-medaljer i slalom och massvis av pallplatser i världscupen. Så att hon är en av de allra största medaljfavoriterna i slalomen är ingen överdrift.

Men det har de senaste säsongerna varit svårt att nämna Frida Hansdotter utan att nämna ytterligare en slalomåkare. För om det ska bli ett OS-guld finns – som vanligt – ett visst problem. Mikaela Shiffrins meritlista är ännu bättre. Hon har tre raka VM-guld, är regerande olympisk mästare och har vunnit tio världscuptävlingar bara i vinter.

På en punkt är Hansdotter dock överlägsen just nu: facit inför OS. Medan svenskan har fem raka pallplatser med sig till Pyeongchang, körde en ofokuserad Shiffrin ur i senaste slalomen i Lenzerheide.

- Det är svårt att säga var hon står. Men Mikaela är otroligt duktig att leverera under press, så jag tror nog att hon blir en hård konkurrent, säger Frida Hansdotter.

- Samtidigt, är det ju kul att se att hon också kan ha en dålig dag, för hon har ju verkligen varit en maskin.

Två dagar kvar

Det börjar närma sig tävlingsdags för alpinåkarna i Pyeongchang. Till skillnad mot hur det brukar vara på de stora mästerskapen ligger teknikgrenarna den här gången först på damsidan. Det innebär att Frida Hansdotter, Mikaela Shiffrin och de andra börjar tävla redan natten mot måndag. Det första åket i storslalomen börjar klockan 02.15 svensk tid.

Med två dagar kvar till OS-starten höll både det svenska storslalomlaget – utöver Hansdotter även Sara Hector och Estelle Alphand – och amerikanska stjärnan Mikaela Shiffrin presskonferenser i Pyeongchang.

Shiffrin medger att de senaste tävlingarna, hon har kört ur även i en storslalom och en super-G på sistone, inte varit så lyckade. Särskilt urkörningen i Lenzerheide blev en väckarklocka.

- När jag inte kom i mål, tre portar från mål, det var ett avgörande ögonblick, säger 22-åringen.

- Då förstod jag att jag behövde ta ett steg tillbaka och vila. Nu är jag mer mig själv igen.

Har chansen

Shiffrin har den här säsongen satsat betydligt mer även på fartgrenarna. Det är en satsning som dock tagit en del energi, så hennes OS-program består än så länge enbart av just storslalom och slalom.

- Jag skulle vilja tävla i allt, men det är inte säkert om jag kommer att ha energi till det. Just nu fokuserar jag på storslalom och slalom, sedan fokuserar jag om på farten. Så vi får se helt enkelt, säger hon.

För Frida Hansdotters del är storslalomen i första hand en chans att testa OS-backen inför slalomen. Men också en chans att kanske sätta lite griller i huvudet på Shiffrin.

- Även om det nu är en gång av tio som hon råkar göra ett misstag, så kan det ju hända när som helst. Så man måste ändå stå på start och känna att man har chansen.