Nöjd. "Det studsar lite", säger Rebecka Blomqvist om gräsmattan efter landslagets internmatch på Rimnersvallen.
Nöjd. "Det studsar lite", säger Rebecka Blomqvist om gräsmattan efter landslagets internmatch på Rimnersvallen.

Har funnit roten till gräsproblemet

Många matcher på samma gräsplan brukar sätta sina spår. Rimnersvallens gräs mår dock bättre än på länge och roten till problemet är hittad. – Jag är inte orolig, säger vaktmästaren

ANNONS
|

Efter den senaste landskampen på Rimnersvallen, Sveriges U21EM-kval mot Georgien den 3 juni var Håkan Ericson en mycket nöjd förbundskapten. Med ett litet undantag: gräset som släppte för mycket under spelarnas fötter.

Nu ska den bespottade gräsmattan ställas inför sin tuffaste prövning. Fyra matcher – på fem dagar.

Sveriges U20-landslag spelade en internmatch under onsdagen och Rössö tar emot Stenungsund hemma på torsdagskvällen. Sedan avslutas veckan med Sverige-Tyskland på lördag och Oddevold-Oskarshamn på söndag.

– Jag är inte orolig, säger vaktmästaren Roger Karlsson under onsdagen.

Problemet har varit att gräsrötterna inte gått så djupt ner och därför har grästuvor släppt från marken. Nu har vaktmästarna funnit lösningen.

ANNONS

– Det ska inte vara så mycket vatten ovanpå. Vi har luftat mycket så att vätan sjunker mer nedåt för att rötterna drar sig mot fukten. Det har vi jobbat med hela sommaren, säger Karlsson.

Kort och gott handlar det om att vattna mycket, men inte lika ofta som innan.

– Vi har fått många tips om hur man ska göra och håller på med fuktmätare hela tiden. Det hade vi börjat med redan i juni och det känns som att vi har kommit tillrätta med problemet för de sista matcherna har gräset varit mycket bättre.

Under förra helgen spelades para-SM under hela lördagen och söndagen. Något som lämnat märken vid långsidorna där målet stått på två sjumannaplaner. I övrigt verkar planen vara i gott skick och det varma septembervädret gör att gräset växer snabbare.

Efter Oddevolds match på söndag får planen dessutom vila i två veckor till nästa match.

Onsdagens internmatch mellan ett blått och ett gult Sverige då? Jo, det blev 0–0 och de inblandade var nöjda med både matchplan och gräsplan.

– Det var längesedan vi spelade match tillsammans så det var kul. Internmatcher är svårt men vi hade bra tempo och dueller samt fick träna försvars- och anfallsspel. Planen är mjuk och jag tycker om att spela på gräs så det blir riktigt bra på lördag, säger lagkaptenen Nathalie Björn.

ANNONS

Rebecka Blomqvist spelade anfallare i det blåa laget och trivdes i värmen på sin gamla hemmaplan.

– Som alla gräsplaner studsar det mer än på ett platsgräs som jag är van vid. Lite tungt var det och gräset släppte lite på kanterna, säger anfallaren som såklart hellre hade sett mål i matchen.

ANNONS