Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Världsstjärna. Meraf Bahta tog en sjätteplats i OS-finalen på 1 500 meter, bara sekunder från guldmedaljören.

”Har visat att hon tillhör den absoluta världs­toppen”

Meraf Bahta var nöjd med placeringen, men inte med loppetnär hon stod för den bästa svenska friidrotts-insatsen i OS med sin sjätteplats. På hemmaplan följde Hälleordföranden klubbens världsstjärna.

Flera av de svenska friidrottshoppen har inte lyckats under de olympiska spelen. Michel Tornéus, Daniel Ståhl, Khaddi Sagnia och Angelica Bengtsson har slagits ut i ett tidigt skede av tävlingarna.

Undantaget heter Meraf Bahta. Hällelöparen tog sig via kval och semifinal till finalen bland de tolv bästa på 1 500 meter. Loppet som gick natten till onsdagen började i ett långsamt tempo och den samlade klungan ökade tempot med 700 meter kvar.

Då var Meraf Bahtas position något problematisk.

– Jag var helt stängd och tappade lite i kurvan och sedan var de lite långt före mig när de ökade igen med 500 kvar. Jag hade mer krafter. Men det är för sent, det hjälper inget nu, beskriver hon själv loppet för TT.

På sjätteplatsen var hon knappa fyra sekunder efter segrande kenyanskan Kipyegon. Och placeringen var Meraf Bahta nöjd med. Dessutom ska vi komma ihåg att hon brottats med en förkylning under vistelsen i Rio.

På hemmaplan satt Hälle IF:s ordförande Christian Persson och kollade på tv-sändningen från Rio. Med tre etiopiskor i final trodde han på ett lopp i hög fart där stjärnan Genzebe Dibaba skulle hjälpas fram. Det blev helt tvärtom och ett jämnt tempo.

– Jag är oerhörd nöjd med Merafs lopp. Hon ligger i topp med de bästa man kan tänka sig på den tuffaste distansen. Det var nervöst med två varv kvar, säger han.

Vad betyder det för Hälle att Meraf Bahta tar en meriterande sjätteplats?

– Det bevisar vilken kapacitet som finns här och att vi kan fostra löpare i världselit. Mustafa Mohamed har visat det tidigare och nu har vi ytterligare en. Hon har visat att hon tillhör den absoluta världstoppen under året också med topplaceringar i Diamond league, säger Christian Persson.