Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Sara McManus, reserven Johanna Heldin och Anna Hasselborg firar EM-guldet i höstas.

Hasselborg om stora hemmatävlingen: "En dröm"

Lag Anna Hasselborg slet ut sig efter sin framgångsrika höst. Men nu är OS-mästarlaget tillbaka med full kraft och jagar en vinst och en kvarts miljon kronor i stortävlingen World Cup i Jönköping.

Lag Hasselborg har följt upp sitt OS-guld i Pyeongchang med en strålande säsong där det blivit såväl två prestigefyllda grand slam-segrar, ett första EM-guld i november och en final i nya nationsturneringen World Cup.

Och det saknas inte möjligheter till nya triumfer, med den sista deltävlingen i World Cup på hemmaplan i Jönköping i veckan, en eventuell final i samma turnering i Kina i maj och ett VM däremellan.

Svacka i december/januari

Det tajta tävlandet och resandet över tidszoner skapade en svacka rent orkesmässigt under december och januari, men nu känner sig laget, där även Sara McManus, Sofia Mabergs, Agnes Knochenhauer och reserven Johanna Heldin ingår, på banan igen.

- Vi åkte till USA (World Cup) väldigt kort efter EM-guldet, och det var ett EM-guld vi velat ha under lång tid efter två silver. Vi var alla ganska mentalt trötta och då blev det två tävlingar direkt. Vi kände oss verkligen slitna och fick ett ganska kort juluppehåll där vi inte riktigt kunde återhämta oss exakt som vi ville. Men nu känner vi oss lite mer utvilade igen och slipper jetlaggen, säger Hasselborg.

Hyllar World Cup

Nyheten för säsongen, internationella curlingförbundets storsatsning World Cup, går under onsdagen in i sista deltävlingen innan finalen. Att den landat i Sverige och Jönköping tycker Anna Hasselborg är fantastiskt. Målet är finalen på söndag.

- Det känns så härligt, verkligen, att få spela en så stor tävling på hemmaplan. Jag hoppas på en bra uppslutning. Vi tycker verkligen om att spela inför publik, och brukar bli bättre. Vi ska försöka ta in publikens stöd och njuta av att vara hemmanation.

Hon tycker att World Cup fungerat utmärkt som tävlingsformat och är också glad över pengarna som finns i turneringen. 1,5 miljoner delas ut i prispengar totalt under varje deltävling och i finalen är summan 2,5 miljoner.

Vid vinster i alla sex matcher i gruppspelet samt finalen i Jönköping vinner laget över motsvarande 262 000 kronor. Vid finalförlusten i Kina kammade laget hem 158 000 kronor med sina fem matchsegrar i gruppen.

- Det är kul med en bra prissumma, det gör att vi kan utvecklas som curlingspelare. Det hjälper vår försörjning, och gör att vi kan betala resor och tävlingskostnader, säger Hasselborg.

Jagar VM-guld

Efter att laget tagit både OS-guld och EM-guld det senaste året saknas nu bara ett enda mästerskapsguld – i VM. I mars har lag Hasselborg chansen att fullborda sitt "hattrick" i guld.

- Vi är supertaggade. Det blir ett längre uppehåll efter Jönköping och vi känner oss jättetaggade på att verkligen träna oss till en riktigt bra form och ta en medalj.

TT: Är siktet inställd på ännu ett guld?

- Ja, självklart. Det är något som vi inte har. Men det är väldigt små marginaler och otroligt tufft i toppen.