Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Aldrig mer. Så sa Magnus Lundgren efter ett Bohusrace i svag vind för några år sedan. Efter klass-seger förra året kändes det bättre och efter totalseger i år tillsammans med OS-kompisen Urban Lagnéus (till vänster) lär det bli ytterligare deltagande i den populära seglingen

Hemmaseger i Bohusracet

Sjösjuka, utmattning och materialfel blev för mycket för många deltagare i årets Bohusracet. Magnus Lundgren och Urban Lagneus, SS Viken-Ägir respektive Lysekil, hade förberett sig väl och vann totalt.

Den populära two-handed-seglingen (tvåmansbesättning) blev rena strapazzo-turen för de mer än hundra deltagarna som föredrog att bryta tävlingen allteftersom stiltje och spöregn övergick till vindar i kulingstyrka.

Start i Uddevalla i ingen vind alls och strilande regn lovade inget vidare för seglingen på den 175 distansminuter långa banan. Efter ett pass med god vind mot Hätteberget i syd dog vinden ut igen under natten. Dyning och ström spädde på det hela och många föredrog att bryta redan här i höjs med Smögen. Kulingen efter rundningen vid norska Tresteinerne med vindbyar på 23 meter per sekund rensade ytterligare bland deltagarna.

LÄS MER: Så var starten av årets race (BILDEXTRA)

– Alla som har fullföljt har gjort en strålande prestation, säger Hans Bäckström i SS Viken-Ägir. Det är en lika bra prestation att bryta när man känner att det blir för tufft, istället för att riskera båt och besättning. 2012 kom bara 80 båtar i mål, så det har varit tufft tidigare också.

De små båtarna i klass 1 och 2 hade det kämpigast och bara två båtar gick i mål i dessa klasser.

– Den här tävlingen hade allt, det var bara snö som saknades, skrattar Urban Lagneus i vinnarbåten, en Arcona 380, som han delar med Magnus Lundgren. Det regnade till och med så mycket att Magnus automatiska flytväst löste ut.

– Förra året seglade vi ihop igen efter alla åren i 470. Då vann vi klass 4 med en Arcona 341. Det gav mersmak och då vi köpte den här båten tillsammans. Vi är riktigt nöjda med resultatet.

Det forna OS-paret gör fortfarande samma sak som när de seglade 470. Det betyder att Magnus styr för det mesta och Urban har koll på resten.

– Och att vi pratar mycket under seglingen. Bohusracet är inte slut förrän i mål och efter natten så är fortfarande halva loppet kvar. När det är som värst kan man alltid trösta sig med att ingen har det roligare, säger Urban.

Bo Callenberg och Lars-Martin Arendal/Lysekil, seglade Bohusracet för första gången, med en X-302. Det gjorde de så bra att de blev tvåa i klass 3.

– Men det var tufft säger, Bo Callenberg.

De var inga sura miner hos de som tvingades bryta. I Strömstad, dit ett tjugotal seglare sökt sig, ordnades ett DNF-party (Did Not Finnish) på en restaurang.

– SSVÄ gör ett grymt bra jobb med regattan. Andra regattor minskar men denna ökar på ett proffsigt sätt men med charmen i behåll. Det var extra kul att vinna som hemmaseglare, avslutar Urban Lagneus.