Taggade. Emma Edén och Hanna Olsson är redo för säsongspremiär i sin nya klubb Herrestad som mönstrar en bred damtrupp med totalt omkring 50 spelare från 15 år och uppåt.
Taggade. Emma Edén och Hanna Olsson är redo för säsongspremiär i sin nya klubb Herrestad som mönstrar en bred damtrupp med totalt omkring 50 spelare från 15 år och uppåt.

Herrestads damer siktar uppåt

Damtvåan har utökat från sju till nio lag. Det innebär dubbelmöten i stället för tre möten lagen emellan. – Det är en fördel tycker jag, säger Roger Ljungström, tränare i Herrestad.

ANNONS
|

Fjolåret var tungt för den lokala damfotbollen på seniornivå. Flera lag drog sig ur division 2 på grund av spelarbrist och tio lag blev till sist bara sju. Till i år fanns också tio lag anmälda till seriespel, men dalsländska Viken tvingades för några månader sedan dra sig ur på grund av spelarbrist.

Herrestad kommer till spel delvis som ett nytt lag. Samarbetet med Grohed/LSK sedan två år tillbaka är avslutat. Istället utgörs laget nu av idel Herrestadspelare. De som återstod från Grohed/LSK har skrivit över sig och några spelare är nya i truppen. Emma Edén, Hanna Olsson och Cornelia Olin har anslutit från Munkedal och två ungdomsspelare från Rössö tränar med laget.

ANNONS

– Det ska bli jäkligt kul. Det finns ett tydligt mål i klubben att vi ska vara med bland de bästa, säger Hanna Olsson, offensivt nyförvärv från Munkedal.

Backen Emma Edén axlar rollen som lagkapten i Herrestad. Hon är också ny från Munkedal.

– Jag är sjukt taggad. Det ska bli jätteskoj att spela seriematcher med ett helt nytt lag. Som kapten handlar det om att få ihop hela laget och att göra alla spelare delaktiga, även de som sitter på bänken.

Målsättningen är att bli bättre än förra året, som för Herrestads del slutade med en femteplats.

– Bullaren, Tjörn och Gilleby/Stala kommer att slåss i toppen, men vi hoppas själva också kunna vara med och ställa till det, säger Roger Ljungström.

Årets division 2 spelas som en distriktsserie. Men nästa år görs seriesystemet om och då blir division 2 en regional serie med tolv lag från Bohuslän, Dalsland, Västergötland och Göteborg.

– Det kommer att bli en bra förändring. Det blir utmanande med annan fotboll och också roligare när man får spela mot lag från andra distrikt, säger Emma Edén

För lagen i årets division 2 innebär den kommande serieomläggningen att seriesegrarna kvalar till division 1. De lag som kommer från plats 2 och en bit ner sätts in i den nya regionala division 2-serien, medan de föreningar som har "b-lag" i serien automatiskt åker ner i distriktsserien, nya division 3.

ANNONS

Årets segrare i division 3 går upp i division 2.

Division 2 Bohuslän/Dal: (Nio lag):

Fredag 15 april: GS Orust-Tjörn, Herrestads AIF-Stångenäs/LAIK.

Måndag 18 april: Bullarens GoiF-Åsebro/Brålanda, IK Rössö 2-Vallen.

Division 3 Bohuslän/Dal: (Åtta lag):

Fredag 29 april: HEF Valbo-Herrestads AIF U-lag, Tjörn 2-GS Orust U-lag

Lördag 30 april: Åsebro/Brålanda 2-Eds FF

Söndag 1 maj: Munkedal-Smögen.

ANNONS