Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Joel Lassinantti i Luleåmålet på Hovet.

Het Lassinantti tog Luleå i topp

Het, hetare, Joel Lassinantti. Luleås målvakt har visat monsterform i SHL efter landslagsuppehållet och låg bakom 3–1-segern borta mot Djurgården.

Lassinantti och hans Luleå går som tåget i SHL just nu.

Laget slog Djurgården för fjärde gången den här säsongen, vann sin åttonde raka match och tog nionde raka bortasegern, vilket är nytt klubbrekord.

Luleå gick upp i serieledning och är två poäng före Färjestad som spelar sin match i omgången på fredagskvällen.

- När vi är där uppe så siktar vi givetvis på att vara kvar där, sade Lassinantti.

Luleåmålvakten tog 24 av 25 skott och har på sju matcher efter landslagsuppehållet släppt in sex mål och har en räddningsprocent på 96,34.

Förklaringen?

- Det är inga konstigheter egentligen. Det är ett hårt jobb av utespelarna framför mig och sedan i mitt spel försöker jag bara göra grunderna väldigt noggrant och ligga rätt i linje. Lite tråkigt svar, sade han med ett skratt.

"Går av sig själv"

TT: Går det att sätta ord på känslan för dig just nu?

- Det går väl lite av sig själv. Samtidigt måste man jobba mentalt med att fortsätta vara där och det är en jätteutmaning att behålla den känslan, sade Lassinantti som leder SHL:s målvaktsliga med 93,15 i räddningsprocent och har vunnit 26 av 37 matcher den här säsongen.

Mot Djurgården fick han släppa en puck förbi sig. Dick Axelsson rundade buren och satte pucken köksvägen sedan Lassinantti först räddat Niclas Bergfors skott. Då visade klockan 11.27 av tredje perioden.

Lassinantti hann inte över till andra stolpen.

- Jag blev lite passiv och hann inte med, sade Luleåmålvakten som gjorde flera vassa räddningar och visade upp ett imponerande lugn bland annat på dubbla chanser från Mattias Guter i slutet av andra perioden.

Starkt slut

Djurgårdens kvittering satte dock fart på – Luleå.

Einar Emanuelsson lyfte in en retur till 2–1 bakom comebackande Adam Reideborn, landslagskeepern som är tvåa i målvaktsligan, med 2.25 kvar. Johan Harju gjorde sedan 3–1 i tom bur.

Junioren Isac Lundeström bröt sin måltorka i klubblagshockey den här säsongen med sitt 1–0-mål i första perioden, hans första fullträff på 41 klubblagsmatcher i Anaheim, San Diego och Luleå.

Däremot har han gjort mål både i Tre Kronor och Juniorkronorna.

För Djurgården var det andra raka förlusten och laget tappade en placering till femte plats. Bara fyra poäng skiljer ned till kvartsfinalstrecket med sex omgångar kvar.