Ny publikfest väntar när Hammarby och Djurgården på söndag möts i kvartsfinalen i svenska cupen.
Ny publikfest väntar när Hammarby och Djurgården på söndag möts i kvartsfinalen i svenska cupen.

Hett derby lyfter svenska cupen

Djurgården är regerande mästare och behöver försvara titeln för att få spela i Europa. Hammarby har aldrig vunnit svenska cupen. På söndag brakar klubbarna samman i kvartsfinalen – inför storpublik på Tele 2.

ANNONS
|

Det är tre veckor kvar tills allsvenskan och superettan drar igång, men för åtta elitklubbar är det i högsta grad allvar på fotbollsplanen redan i helgen. För fyra även nästa veckoslut. Svenska cupens kvartsfinaler och semifinaler ska klaras av innan fokus läggs på seriepremiärerna och den 30 maj spelas cupfinalen.

I potten då: En titel, prispengar – och en kvalplats till Europa League i sommar.

När landslagets assisterande förbundskapten Peter Wettergren lottade kvartsfinalerna i måndags drog han årets första Stockholmsderby redan i mars. Något som gladde både spelare och supportrar i Djurgården och Hammarby.

- En rolig lottning och en fantastisk match för oss. Om vi ska försvara cupguldet måste vi ändå möta bra lag så småningom, så det är lika bra att ta ett derby direkt, säger Djurgårdens Elliot Käck i en intervju på klubbens webbplats.

ANNONS

"Så här det ska vara"

- Det kan inte bli bättre, jag ser fram emot det. Det var glada killar i omklädningsrummet när vi fick lottningen. Vi ser fram emot matchen. Det är så här det ska vara, direkt in i de riktiga matcherna, säger Kacaniklic till Hammarbys webbplats.

Hammarby är tillsammans med AFC Eskilstuna de två kvarvarande klubbarna i årets turnering som aldrig vunnit cupen. AIK, Djurgården, Gais, Öster, Halmstad och Häcken har i olika omfattning fått ge plats åt titeln i sina prisskåp.

I Gais fall får man gå så långt tillbaka som till 1942. Då tog klubben sin hittills enda pokal. Nu väntar Häcken i kvartsfinalens andra derby, i Göteborg.

Ny knall av Öster?

- Vi möter ett lag underifrån som är hungrigt. Dessutom lever derbymatcher sitt eget liv men vi ska hålla oss lugna, spela vårt spel och få dem att flytta på sig. Jag hoppas på publikfest och räknar med en match där det blir mycket kamp på planen, säger Häckens Alexander Faltsetas i en intervju på klubbens webbplats.

ANNONS

Öster stod för en rejäl knall när superettanlaget slog ut Malmö FF i gruppspelet – men kunde ha fått en lättare lottning. AIK kommer till Växjö på lördag och den regerande allsvenska mästarklubben ser på förhand ut att ha fått den lättaste resan till finalen. Seger mot Öster och Eskilstuna eller Halmstad väntar i semifinal.

Heta gruppfajter

I damernas cupspel avgörs gruppspelet i helgen – med några riktigt heta och helt avgörande matcher i kampen om de fyra semifinalplatserna.

+ I grupp 1 spelar toppklubbarna Göteborg och Linköping om gruppsegern. Linköping måste vinna för att ta sig vidare.

+ Rosengård eller Kristianstad vinner grupp 2. På söndag möts de i Malmö. Båda har sex poäng men Kristianstad har två måls bättre målskillnad.

+ Piteå är i praktiken vidare från grupp 3. Har full pott och avsevärt bättre målskillnad än AIK och Hammarby.

+ Eskilstuna tar emot Djurgården. Båda har sex poäng, men hemmalaget har sex plusmål mot Djurgårdens fem.

TT
Fakta: Så avgörs svenska cupen

Herrar:

Lördag 9 mars: Kvartsfinal Häcken–Gais (14.00), Öster–AIK (16.00).

Söndag 10 mars: Kvartsfinal Djurgården–Hammarby (15.00), AFC Eskilstuna–Halmstad (17.00).

Lördag och söndag 16-17 mars: Semifinaler. Djurgården eller Hammarby möter hemma Gais eller Häcken. Öster/AIK möter hemma AFC Eskilstuna/Halmstad.

Torsdag 30 maj: Final. Vilket lag som får hemmaplan lottas på den allsvenska upptaktsträffen den 19 mars.

Damer:

Lördag och söndag 9–10 mars: Gruppspelet (16 lag) avgörs. De fyra gruppsegrarna når semifinal.

Lördag 16 mars: Semifinaler. De två bästa gruppsegrarna har hemmaplan.

Onsdag 1 maj: Final. Hemmaplansfavör lottas.

ANNONS