Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Spaniens förbundskapten under VM, Fernando Hierro, under första träningen.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Hierro: Vi ska fajtas om VM-titeln

Julen Lopetegui fick sparken som förbundskapten i Spanien, två dagar före VM-premiären, eftersom han redan presenterats som tränare för Real Madrid efter VM. Real Madrid-ikonen Fernando Hierro tar över.

Spanien sparkar sin förbundskapten Julen Lopetegui. Beskedet kommer med bara två dygn kvar till "La Rojas" VM-premiär mot Portugal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Då får ersättaren Fernando Hierro, som redan jobbar inom det spanska fotbollsförbundet som teknisk direktör, kavla upp ärmarna och sätta igång och jobba på direkten.

- Vi har inte tid att tycka synd om oss själva. Målet är att fajtas för VM-titeln. Spelarna har jobbat för det här i två år, säger Hierro på en presskonferens i Krasnodar.

- Jag har sagt till spelarna att vi har en underbar och spännande utmaning och att vi inte kan låta det här bli en ursäkt för att låta oss distraheras från vår dröm.

Dålig tajming

Anledningen till att Lopetegui får gå är att han så sent som i går presenterades som ny tränare, efter VM, i storklubben Real Madrid. Beslutet, eller rättare sagt tajmingen för offentliggörandet, upprörde förbundschefen Luis Rubiales, då Lopetegui enligt uppgifter accepterat Madrids bud utan förbundets vetskap.

Det skedde dessutom mindre än en månad efter att Lopetegui skrivit på ett nytt kontrakt till 2020 med det spanska landslaget.

- Förhandlingarna pågick utan förbundets vetskap. Vi fick reda på det fem minuter innan det annonserades. Det finns sätt man ska bete sig på, säger Rubiales.

"Kan inte acceptera"

Enligt Marca ska spelartruppen, med lagkaptenen Sergio Ramos i spetsen, ha försökt få förbundet att ändra sitt beslut och behålla förbundskaptenen, men förgäves.

På de 20 landskamper som basken suttit vid det spanska rodret är Spanien obesegrat.

- Julen har jobbat på ett fantastiskt sätt med laget, men vi kan inte acceptera hur han har agerat i det här fallet, säger Rubiales.

Hierro, 50, är mest känd från sin tid i Real Madrid, där han spelade mellan 1989 och 2003, de avslutande åren som lagkapten. Den gamle försvarsgeneralen har 29 mål på 89 A-landskamper för Spanien på sitt cv.