Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sergio García och Alex Norén vann sin foursomematch överlägset.

Historisk vändning – med Stenson och Norén

1–3 blev 5–3 efter svensk succé. Europa – med Alex Norén och Henrik Stenson i två av huvudrollerna – hade en magisk eftermiddag i Ryder Cup och leder efter första dagen.

Alex Norén var lite tagen efter karriärens första match i Ryder Cup. Den kunde inte ha blivit så mycket bättre. Tillsammans med Sergio García bjöd stockholmaren på en uppvisning som länge var på väg skriva in sig i historieböckerna. Europaduon var sju hål upp redan efter nio hål i en fullständig kross av Phil Mickelson och Bryson DeChambeau.

Amerikanerna repade sig lite på slutet och slapp i alla fall åka på den största foursomeförlusten genom tiderna i Ryder Cup, men efter hål 14 var matchen över.

- Under första nio spelade vi bland det bästa jag har spelat, det var jävligt skönt, säger Norén.

Han slapp utslaget på första hålet eftersom rutinerade García tog hand om det. Men nerverna gjorde sig ändå påminda ute på banan.

- Jag har aldrig varit så nervös under en runda. Men det hjälpte att spela med Sergio och det hjälpte att ha spelat (och vunnit) på banan förut.

Utklassning

USA ledde med 3–1 efter förmiddagens bästbollar. Efter lunch var vindarna starkare på Le Golf National och Norén och García var inte de enda européerna som passade på att blåsa sina amerikanska motståndare av banan.

Vrålen ekade tätt mellan hålen när Europa började rycka ifrån i samtliga fyra matcher. Det var en närmast förnedrande utklassning som laget stod för.

Henrik Stenson, som liksom Norén stod över förmiddagspasset, spelade precis som i de två senaste upplagorna av Ryder Cup tillsammans med Justin Rose. Deras seger var aldrig hotad mot Rickie Fowler och världsettan Dustin Johnson. Stenson och Rose var som mest fem hål upp innan de till slut kunde stänga matchen på 16:e.

När Stenson gav segerintervjuer bredvid greenen var stämningen minst sagt hög bland fansen. Rory McIlroy sprang förbi och klappade svensken i baken innan nordirländaren i par med Ian Poulter avgjorde sin match på samma green.

"Skön comeback"

Tommy Fleetwood och Francesco Molinari – ensamma om att ha vunnit två matcher under dagen – avslutade sedan med att besegra Justin Thomas och Jordan Spieth. För första gången i Ryder Cups 91-åriga historia vann Europa alla fyra foursomematcherma under ett och samma pass.

- Det är en riktigt skön comeback, säger Stenson om Europas vändning inför storpubliken på den tuffa banan utanför Paris.

Det är just i foursome som Europa även tidigare har haft störst framgång i Ryder Cup. En utlämnande spelform med mycket press, där spelarna slår varannat slag.

- Jag vet inte om det är att vi som lag är lite tätare kanske, eller så är det att vi har spelat mer foursome när vi höll på inom amatörgolf och sånt. I foursome har vi i alla fall haft många starka par genom åren, man kan hålla på och rabbla i all oändlighet.

Henrik Stenson och Justin Rose klättrar också på listan över klassiska europeiska Ryder Cup-par. Svensken och engelsmannen har nu spelat tillsammans i tre raka Ryder Cup och vunnit fem av sju matcher i bästboll och foursome.