Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jakob Lilja hävdar att det var en olyckshändelse då han crosscheckade Malmöbacken Jens Olsson i nacken. Arkivbild från förhandlingen i Malmö tingsrätt.

Hockeymisshandel i hovrätten

Ishockeyspelaren Jakob Lilja accepterar inte misshandelsdomen från Malmö tingsrätt – nu är det hovrättens tur att ta ställning till om hans crosschecking i motståndarens oskyddade nacke var en brottslig handling.

I tingsrätten dömdes Lilja till villkorlig dom och dagsböter för misshandel av normalgraden. Själv har han genomgående nekat till brott och hävdat att det var en olyckshändelse då han crosscheckade Malmöbacken Jens Olsson i nacken under en allsvensk ishockeymatch i Malmö arena den 5 mars 2015. Jens Olsson fick inga bestående men och har sagt att han anser att förseelsen aldrig borde ha utretts av rättsväsendet.

- Eftersom ishockey är en kampsport finns det i spelets idé att spelare får tackla varandra under spelet, sade Liljas försvarsadvokat Mats Tornéus till TT i samband med tingsrättsdomen.

Men Malmö tingsrätt ansåg att crosscheckingen gick "utöver vad som ryms inom det generella samtycke till våld som Jens Olsson gett honom (Lilja) genom att delta i matchen".

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd dömde Jakob Lilja till tio matchers avstängning, varav fyra omvandlades till böter på 12 000 kronor. Därmed anser försvarsadvokaten att Lilja blivit dubbelbestraffad.

Efter förhandlingen i Hovrätten över Skåne och Blekinge pågår överläggningar. Dom meddelas vid ett senare tillfälle.