800-metersstjärnan Caster Semenya. Arkivbild.
800-metersstjärnan Caster Semenya. Arkivbild.

Hormonstudie kan hindra friidrottare

Kvinnor med naturligt förhöjda nivåer av testosteron har en betydande fördel vid tävling, enligt en forskningsstudie som presenterats i British Journal of Sports Medicine.

ANNONS
|

Den omfattande studien – som citeras av flera medier – är gjord på uppdrag av Internationella friidrottsförbundet, IAAF, och Internationella antidopningsorganisationen Wada, och baseras på över 2100 blodprover som samlats in mellan friidrotts-VM 2011 och 2013.

IAAF och Wada vill få till ett nytt regelverk för kvinnliga idrottare med hyperandrogenism, förhöjda nivåer att det manliga könshormonet testosteron.

Kan ändra beslut – igen

Kvinnor med förhöjd testosteronproduktion, däribland 800-metersstjärnan Caster Semenya, tvingades från 2011 att dämpa sina nivåer för att få vara med och tävla internationellt.

Ett beslut som för två år sedan hävdes i Idrottens skiljesdomstol, Cas. Ett av de starkaste argumenten till det beslutet var att det inte gått att bevisa att idrottare med hyperandrogenism hade några fördelar, enligt Aftonbladet.

ANNONS

Den nya studien visar alltså på motsatsen.

Kvinnor med förhöjda testosteron nivåer gjorde bättre resultat än de med lägre på 400 meter, 400 meter häck och 800 meter under studieperioden.

Påverkar inte VM

Ett studieresultat som kan leda till att IAAF och Wada omprövar saken på nytt i Cas och att kvinnliga friidrottare med förhöjda testosteron nivåer, däribland Semenya, återigen kan tvingas till hormondämpade behandling för att få tävla.

"Studien är en del av den bevisning som IAAF kommer lägga fram för Cas", säger Stéphane Bermon, en av författarna som sammanställt studien.

Inget beslut kommer att tas innan friidrotts-VM i London som inleds om en månad.

TT-AFP
Bakgrund: Hyperandrogenism

Kvinnor med förhöjda nivåer av testosteron, hyperandrogenism, tvingades från 2011 dämpa sina nivåer för att få vara med och tävla. Beslutet upphävdes av idrottens skiljenämnd Cas 2015, efter att indiska sprintern Dutee Chand varit avstängd på grund av hyperandrogenism.

Efter att reglerna kring hyperandrogenism ändrades har sydafrikanskan Caster Semenya, som blev ifrågasatt för sin könstillhörighet när hon slog igenom som 18-åring, haft en remarkabel utveckling på 800 meter.

I fjol sprang Semenya plötsligt fyra sekunder snabbare än 2015 och på samma tider som innan gränsvärdena för testosteron infördes 2011.

Caster Semenya var bäst i världen 2009. Under åren då det fanns en maxnivå för testosteron tog hon som bäst silver i OS och VM.

I fjol totaldominerade hon och tog OS-guld i Rio de Janeiro, i år innehar hon de två bästa tiderna på 800 meter: 1.57,59 och 1.57,78.

Karolinska Institutets definition av hyperandrogenism:

"Ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion."

ANNONS