Henrik Larsson slutar som tränare för Helsingborgs IF efter att ha fått utstå verbala påhopp. Arkivbild.
Henrik Larsson slutar som tränare för Helsingborgs IF efter att ha fått utstå verbala påhopp. Arkivbild. Bild: Naina Hel n Jåma/TT

Hot och hat svårt att komma åt inom fotbollen

Henrik Larsson, Jimmy Durmaz och Sebastian Samuelsson – alla är de idrottsstjärnor och alla har de fått utstå hat och verbala påhopp i sociala medier. Men problemet är svårt att komma åt, enligt Svenska fotbollförbundet.

ANNONS

På fredagen kom beskedet att Henrik Larsson slutar som tränare för Helsingborgs IF efter att ha fått utstå verbala påhopp. Enligt Expressen handlar det framförallt påhopp i sociala medier. Larssons beslut kommer bara två månader efter att han började som tränare för HIF.

Hat och hot mot idrottsstjärnor är inget nytt. Landslagsspelaren Jimmy Durmaz och skidskytten Sebastian Samuelsson är ytterligare två exempel – de har båda blivit utsatta för hat och påhopp i sociala medier.

Lars-Christer Olsson, ordförande i intresseorganisationen Svensk elitfotboll, ser allvarligt på såväl Larssons beslut som hela problematiken.

– Jag tycker att det är väldigt beklagligt, jag tänker inte bara på Henrik Larsson utan också på alla andra fall där personer utsätts för samma typ av behandling. Någon form av uppförandekod skulle man kunna önska sig på sociala medier, säger han till TT.

ANNONS

"Finns inga metoder"

Han menar dock att det är ett problem som drabbar hela samhället, inte bara idrotten, och att det är något som bör tas omhand av myndigheter, som polisen.

– Hot och övergrepp på sociala medier är fall som måste hanteras av våra myndigheter, polisen till exempel. Jag kan inte tänka mig att en särskild sektor i samhället, vare sig idrotten eller näringslivet, kan vidta egna åtgärder som har någon viktig effekt på förövarna. Det ligger inte i vårt uppdrag heller, säger han.

Svenska fotbollförbundet håller med om att det ytterst är polisens uppgift att hantera dessa typer av händelser.

– Det vi erbjuder i sådana här situationer är stöd. Vi uppmanar att man ska anmäla till polisen, men det är upp till individen, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare vid Svenska fotbollförbundet.

Men problemet är svårt att komma åt, menar han.

– Vi för dialog om det här på olika sätt inom idrotten i Sverige med polisen, men de konkreta metoderna och åtgärderna för att få stopp på dessa omdömeslösa individer finns inte där, säger Sjöstrand.

"Kan ha signaleffekt"

För en intresseorganisation som Svensk elitfotboll är det viktigt att hela tiden uppmärksamma och diskutera frågan med föreningar runtom i landet, menar Lars-Christer Olsson.

– Det är viktigt att vi har frågan på agendan när vi har träffar med fotbollstränare och ledare i föreningarna, och att vi diskuterar hur man ska kunna hantera det.

ANNONS

Framför allt spelar föreningarna en stor roll, menar Olsson. Att ge ett så bra stöd som möjligt till de fotbollsspelare som utsätts för hat och hot är en viktig uppgift för dem.

– De som är aktiva i våra olika föreningar på olika nivåer i svensk fortboll tror jag har ett stöd i sina föreningar.

Phil Nevilles, engelska damlandslagets förbundskapten, gick nyligen ut och sade att fotbollstjärnor bör bojkotta sociala medier som Twitter och Instagram.

TT: Är det en möjlig väg att gå även för svenska fotbollstjärnor?

– Att säga att man ska bojkotta kan ha en signaleffekt, men det har inte en praktisk effekt på Twitter.

– Det enklaste sättet är i så fall att låta bli att vara på Twitter för dem som är utsatta, men det löser inte själva problemet. Det är inte Twitter i sig som är problemet, det är beteendet på Twitter. Man borde jaga dem som är förövarna och inte offren, framhåller Lars-Christer Olsson.

Britta Kramsjö/TT

Fakta: Hot och hat mot idrottsstjärnor

Augusti 2019: Den tidigare landslagspelaren Henrik Larsson slutar som tränare för Helsingborgs IF efter att ha fått utstå en mängd verbala påhopp. Enligt Expressen handlar det framför allt om påhopp i sociala medier. Beskedet kommer drygt två månader efter att Larsson tog över som tränare för HIF i juni.

Juni 2018: Landslagsspelaren Jimmy Durmaz utsätts för en hatstorm på sociala medier efter en misslyckad glidtackling under fotbolls-VM som ledde till att Tyskland fick frispark och gjorde 2-1 mot Sverige. Durmaz fördömde hatstormen med ett uttalande. Fotbollslandslaget ställde sig också bakom Durmaz och fördömde rasismen inom idrotten.

2018: Efter att skidskytten Sebastian Samuelsson uttalat sig om dopning i allmänhet och rysk dopning i synnerhet har han fått utstå hat och hot i sociala medier. I vintras bojkottade skidskytten världscupavslutningen i Tiumen i protest mot att tävlingen inte flyttades från Ryssland. Han har också varit kritisk till att Internationella antidopningsorganisationen Wada hävde avstängningen av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.

ANNONS