Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Granqvist.

Hyllad kapten hoppas på en lång rysk sommar

Andreas Granqvist, 33, debuterar för Helsingborg i superettan på Stadsparksvallen i Jönköping den 29 juli. Vad vet han då? Det får vi se.

Granqvist från lilla Påarp i nordvästra Skåne hade förmodligen blivit grävmaskinist (något hans mamma berättade i en intervju med Aftonbladet) om det inte hade varit för den påtagliga talangen i att sparka boll.

Nu står han i 35-gradig värme i ett tält i en rysk turistort vid Svarta havet och får frågor om hur det känns att vara nationens hjälte.

Det krävs förstås mer än en inslagen straff mot Sydkorea för att vinna folkets kärlek. Granqvist har samlat pluspoäng länge. Redan förra året hade han tillräckligt många för att bli den förste i den post-zlatanistiska eran att vinna Guldbollen.

Men hyllningarna var enorma timmarna efter 1–0-segern i Nizjnij Novgorod, inte bara i svenska medier, traditionella som sociala. Internationellt väckte hans spel, hans ledarskap, hans matchavgörande mål uppmärksamhet.

I omgångens VM-lag

Granqvist valdes till matchens lirare och fotbollssajten 101 Great Goals, med över 200 000 följare på Twitter, tog ut honom i omgångens VM-lag. Och i ansedda L'Equipe och La Gazzetta dello Sport fick Granqvist höga betyg.

- Fantastiskt skojigt. Det hade man kanske inte kunnat tro innan, att man skulle avgöra en match och komma med i omgångens lag. Det är jag otroligt stolt över. Men som jag sagt så många gånger, vi gör det här som ett lag och jag hade inte varit här utan laget.

- Och jag är inte nöjd än, jag vill ta oss vidare och hela laget är laddat till tusen, säger han.

Ni som minns, ni minns en Granqvist som för bara några år sedan sågs som långsam, något stabbig, till och med en säkerhetsrisk. Dåvarande förbundskaptenen Erik Hamrén hade uppenbarligen en liknande uppfattning.

Granqvist åkte ett tag in och ut ur laget.

Och nu? Få är lika givna eller uppskattade. Granqvist håller med om att det är en oväntad förvandling till det bättre.

Inte varit bättre

- Ser man tillbaka sex sju år hade det varit svårt att se att jag skulle stå här som lagkapten och matchvinnare i den första matchen i VM.

- Det har gått bra de senaste åren. För tre fyra år sedan var jag inte nöjd med mitt agerande i landslaget, jag fick inte ut det jag visade i landslaget och var besviken på samlingarna. Nu äntligen känner jag att jag får ut det i både klubb- och landslaget.

Har du varit bättre?

- Det tror jag inte. Jag tror att jag är på min "peak".

Som lagkapten har han Janne Anderssons fulla förtroende. Granqvist är förbundskaptenens röst ute på planen och de pratar ofta med varandra om allt och inget. Nu står Andersson inför ett svårt val till mötet med Tyskland på lördag. Ska han fortsätta med Pontus Jansson eller ta in Victor Nilsson Lindelöf (febersjuk mot Sydkorea) igen bredvid "Granen"?

"Trivs med båda"

Och tänker lagkaptenen diskutera frågan med Andersson?

- Absolut inte.

Vad tycker du?

- Det har jag ingen synpunkt om över huvud taget. Båda är mycket duktiga fotbollsspelare. Jag trivs med båda. Pontus gick in och gjorde en väldigt stark match. Förhoppningsvis kommer vi att vara kvar här länge och ha ett långt mästerskap. Vi kan råka ut för sjukdomar och skador och då är det bra att vi har 23 spelare som kan gå in leverera, säger Granqvist.