Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bengt Berg har jobbat som journalist i snart 45 år och började på Dagbladet 1980. Under de fyra senaste åren har han punktmarkerat Jack Hermansson. Natten mot söndag går fajtern från Uddevalla sitt livs match mot David Branch. Bild: Dagbladet/Bildbyrån

Hyllar Hermansson inför stormatchen: "Han kan bli bäst i världen"

Ingen sportjournalist har följt Jack Hermansson som Bengt Berg. Och norrmannen tror stenhårt på ”The Joker” från Uddevalla.
– Jack kan bli världens bästa fajter i mellanvikt, säger han.

I snart drygt tre år har Bengt Berg följt Jack Hermansson på nära håll. Under de två senaste åren har han skrivit ett 20-tal artiklar om ”The Joker” i Dagbladet som är Norges näst största tidning efter Verdens gang, VG.

– Jag tycker att Jack Hermansson är en väldigt intressant person. Han är ödmjuk, ärlig och har en väldigt stor utstrålning. Rätt och slätt är han en bra person som gör honom spännande att följa, säger Bengt Berg.

När han började skriva om Jack Hermansson så var han i princip ensam. Men med framgången har fler och fler journalister fått upp ögonen för UFC-stjärnan som är uppväxt i Uddevalla, men som bott i Oslo i snart tio år.

– Enligt mig är han, för ögonblicket, den största MMA-utövaren i Norge. Han på väg att få statusen som världsstjärna som han förtjänar. Jag tror inte norrmännen förstår hur stort MMA (mixed martial arts) är i världen.

LÄS MER: Nya uppdraget för Jack Hermansson: svåraste motståndaren i karriären

"Intresset skulle explodera"

Professionell MMA är förbjudet i Norge jämfört med Sverige.

– Därför är vi norrmän kanske lite tröga för att förstå hur duktig Jack är. Skulle han få gå en match i Norge så skulle intresset för honom explodera. Det tror jag verkligen.

Bengt Berg menar att Jack Hermansson – som enligt erkända MMA-sajten tapology.com är rankad på plats 18 i världen – skulle tillhöra världstoppen om han slår David Branch som är rankad elva i mellanvikt.

På lördag möts dem i Philadelphia i ett av huvudnumren. Fajten är UFC-galans näst sista före huvudmatchen vilket betyder att det är kvällens näst största match av 14 stycken.

– Jack har överbevisat mig. Därför tror jag att han kan bli världens bästa fajter i mellanvikt. Han behärskar alla elementen i MMA. Han är kanske bäst i världen på ground and pound (slag mot liggande motståndare), är bra i stående och utvecklar hela tiden sin brottning.

Skulle Jack Hermansson vinna i helgen kan han mycket väl bli rankad bland de tio bästa UFC i mellanvikt.

– Sedan kan allt gå extremt fort. Det kan räcka att han sedan vinner en eller två matcher för att gå en match om titelbältet.

LÄS MER: Stjärnfightern pantade burkar för att överleva

LÄS MER: Snart kan Uddevalla skryta om sin nya världsstjärna