Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kosovare Asllani under tisdagens EM-kvalmatch mellan Sverige och Slovakien på Gamla Ullevi. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Kosovare Asllani under tisdagens EM-kvalmatch mellan Sverige och Slovakien på Gamla Ullevi. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Hyllningen till Asllani: "Vill bli som hon"

Kosovare Asllani gjorde lite som hon ville i EM-kvalsegern mot Slovakien.
Vid sin sida hade hon Julia Zigiotti Olme, 21, som inspireras stort av sin mer rutinerade landslagskompis.
– Man vill komma upp till hennes nivå och kunna bli som hon i framtiden, säger Zigiotti Olme.

Asllani var inblandad i sex av sju svenska mål i 7–0-segern på Gamla Ullevi. Matchhjälten säger att de nära 10 000 på läktaren lär ha fått valuta för pengarna.

– Jamen det får man ändå säga. De får inte pengarna tillbaka i alla fall, säger Kosovare Asllani med ett stort leende.

Efter matchen stod hon länge, länge och skrev autografer i kylan. Inga fans fick glömmas bort.

– Jag tycker om att spela här och det är väldigt kul att känna den stöttningen. Jag vet inte hur länge jag stod där ute, men jag ville verkligen se till så att alla fick en autograf och en bild. Man vill inte att de ska pushas ut ur arenan så jag fick säga till dem att hålla kvar dem i arenan, så alla fick det de ville. Det är viktigt för mig att vara en förebild, och ta mig tid.

Ömsesidigt imponerade

Ett annan supporter hade hon bredvid sig hela matchen. Julia Zigiotti Olme fick på nytt chansen från start på mittfältet, och stod för en bra insats. Hon imponerades stort av Asllanis insats.

– Det är jättekul, man bara ser upp till henne. Hon fintar ju bort varenda spelare. Det är en otrolig fotbollsspelare. Det är klart att man vill komma upp till hennes nivå, att kunna vara henne i framtiden, säger Zigiotti Olme.

Kosovare Asllani skiner upp när hon får höra det.

– Det är kul att höra. Jag tycker att våra unga spelare visar att de inte är här för att titta på, de vill spela. För mig handlar det mest om att hjälpa dem så mycket jag kan, både kommunikationsmässigt men också positionsmässigt. Men det är alltid kul att höra, och de har ju hela framtiden för sig att utvecklas, säger Kosovare Asllani.

"Fått bättre tålamod"

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson är också mäkta nöjd med sin mittfältsstjärna efter 7–0-segern.

– Ja, vad ska jag säga? Hon älskar sådana här matcher, när hon blir väldigt involverad, säger Gerhardsson.

– Det är två saker. Hennes speluppfattning, hennes skicklighet centralt i banan, är en del. Men jag tycker också att hennes jobb, hennes arbetsinsats över 90 minuter … det är en spelare som tar ett väldigt stort ansvar.

Han ser också hur hon har utvecklat sitt spel under de två år som han har lett landslaget.

– Jag tycker att hon taktiskt har fått ett bättre tålamod, där hon ibland väntar på sina i stället för att försöka vara överallt. Hon försöker vara i ytan mellan deras backlinje och mittfält.

Kosovare Asllani är å andra sidan inte helt säker på att hon hade så mycket mindre tålamod tidigare.

– Har jag stressat någon gång? Jag vet inte. Nej, jag känner mig lugn överlag och har gjort det under en lång tid. Jag känner att jag bara blir bättre och bättre.

Lasse Mannheimer/TT