En ny nedräkning har inletts till Tokyo-OS som är uppskjutet till den 23 juli 2021.
En ny nedräkning har inletts till Tokyo-OS som är uppskjutet till den 23 juli 2021. Bild: Jae C. Hong/AP/TT

Idrottsåret 2021 börjar klarna

Uppskjutandet av OS och herr-EM i fotboll har fått dominobrickorna att falla i idrottsvärlden. TT reder ut vad detta innebär för mästerskapskalendern 2021 – som börjar klarna allt mer.

ANNONS

+ Sommar-OS

In i det sista hoppades Internationella olympiska kommittén (IOK) och den japanska arrangören på att kunna genomföra OS som planerat mellan den 24 juli och 9 augusti i år – men till sist, efter stor press från stora delar av idrottsvärlden, togs beslutet att skjuta på spelen i Tokyo till följd av coronavirusets globala spridning. Nya datumen som gäller är 23 juli–8 augusti 2021.

+ Fotbolls-EM för herrar

Nej, det blir ingen europeisk fotbollsfest i sommar på grund av coronaviruset. Den 17 mars togs beslutet att skjuta på herrarnas EM till nästa år, detta till stor del för att de nationella ligorna ska hinna avsluta säsongen under sommaren. Mästerskapet, som arrangeras i tolv olika länder, kommer i stället att genomföras mellan den 11 juni och 11 juli 2021 – något som får konsekvenser för ett annat mästerskap...

ANNONS

+ Fotbolls-EM för damer

... nämligen damernas EM som har varit inplanerat i England mellan den 7 juli och 1 augusti nästa år. Exakt när mästerskapet ska äga rum är än så länge inte bestämt, men flyttas ska det. Bland annat eftersom herrarnas EM inte ska stjäla för mycket uppmärksamhet från damfotbollen som fick ett starkt genomslag i och med VM i Frankrike 2019. Eftersom damerna numera har ett OS inbokat i kalendern 2021 tyder mycket på att EM-slutspelet flyttas till nästkommande år, då man inte riskerar en krock med herrarnas VM som ska arrangeras i Qatar först i november-december.

+ Friidrotts-VM

Beskedet om att OS ska hållas 2021 innebär trängsel i friidrottskalendern och gör att VM, som skulle ha arrangerats i amerikanska Oregon 6–15 augusti samma år, senareläggs till 2022. Exakta datum för mästerskapet har ännu inte meddelats – och inte heller vad som händer med friidrotts-EM i tyska München som är inplanerat samma sommar.

+ Sim-VM

Precis som för friidrotts-VM så lär uppskjutandet av OS i Tokyo innebära konsekvenser för sim-VM, även det i Japan. Det internationella simförbundet (Fina) kommer tillsammans med arrangören i staden Fukuoka, Japans simförbund och myndigheter verka för att agera "flexibelt" och att, i samförstånd med IOK, hitta en lämplig tidpunkt för mästerskapet som var tänkt att genomföras 16 juli–1 augusti 2021.

ANNONS
Cristiano Ronaldo får chansen att försvara EM-titeln från 2016 med sitt Portugal först sommaren 2021. Arkivbild.
Cristiano Ronaldo får chansen att försvara EM-titeln från 2016 med sitt Portugal först sommaren 2021. Arkivbild. Bild: Martin Meissner/AP/TT
Kosovare Asllani och resten i det svenska damlandslaget får rikta in sig på ett OS, i stället för fotbolls-EM, sommaren 2021. Arkivbild.
Kosovare Asllani och resten i det svenska damlandslaget får rikta in sig på ett OS, i stället för fotbolls-EM, sommaren 2021. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Inget friidrotts-VM för världsmästaren Daniel Ståhl 2021 – men väl ett OS. Arkivbild.
Inget friidrotts-VM för världsmästaren Daniel Ståhl 2021 – men väl ett OS. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT
Det blir sannolikt inget VM i Fukuoka för Sarah Sjöström 2021. Däremot har simstjärnan ett OS att se fram emot samma år. Arkivbild.
Det blir sannolikt inget VM i Fukuoka för Sarah Sjöström 2021. Däremot har simstjärnan ett OS att se fram emot samma år. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT
ANNONS