Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Idrottsutbudet i Färgelanda lever och är varierat

I dag flyttar vi ut sportredaktionen till Färgelanda för en dag. Idrottslivet på orten är levande och varierat. Där finns allt från handboll och fotboll till ridsport, judo och ballongflygning.

För mig personligen är Färgelanda strakt förknippat med handboll och HK Höfers. När jag själv spelade handboll för över 30 år sedan var HK Höfers en av Bohuslän-Dals mest aktiva handbollsklubbar. Klubben från Högsäter, Ödeborg, Färgelanda, Ellenö, Rådanefors och Stigen fyller i år 45 år. Då var den en konkurrent att räkna med. Nu för den en betydligt mer tynande tillvaro. Vi hade många tuffa och täta matcher mot laget i huvudorten Färgelanda där matcherna spelades.

På seniornivå har Höfers damlag historiskt sett konkurrerat med Kroppskultur på elitnivå. Säsongen 2001/2002 låg laget i allsvenskan och spelade då mot lag som Önnered, Hallby, Spårvägen och Tumba. 2011 bröt sig ett gäng ur Höfers och bildade det som kom att heta Team 172. Laget blomstrade under ett par säsonger för att sedan försvinna helt. Även populära Höfers Cup har legat nere i flera år. Men det gläder mig att den nu tycks vara på väg tillbaka. Dock i ett lite mindre format än vi vant oss vid. Men för ungdomshandbollen i södra Dalsland är den ett viktigt inslag.

Ungdomsturneringen Färgelanda cup i fotboll lever och frodas i allra högsta grad. Förr i tiden hade varje litet samhälle i Dalsland ett fotbollslag. När jag började på Bohusläningen i mitten på 80-talet ringde vi till många småklubbar för att få in målskyttar och resultat. Där var Stora Bön, Rådanefors och många fler. Nu är det Färgelanda IF, Högsäter, Ödeborg, Stigen, Ellenö och damfotbollsföreningen HEF Valbo som finns kvar. Gott så och ett kvitto på att fotbollen ändå är populär.

Då ska man nämna att Ellenö också har innebandy och Ödeborg har en aktiv bowlsverksamhet. Andra aktiva föreningar i Färgelanda är Färgelanda Ridklubb, OK Skärmen, Valbodalens Atletklubb, Valbodalens Badmintonklubb, Dalslands Ballongklubb och Färgelanda Judoklubb. Med reservation för att jag glömt någon vill jag ändå påstå att idrottsutbudet är väldigt levande och varierande. Där finns något för alla. Där finns allt från ridning till styrkelyft och ballongflygning.

Till sist vill jag också nämna motionsloppet Majalöpet som avgörs på elljusspåret i Högsäter i slutet av maj varje år. Loppet arrangeras av Högsäters GF, är fem kilometer långt och enbart för tjejer. Själv är jag väldigt säsongsstyrd när det gäller min löpning. Jag tränar helst på våren och sommaren när det är varmt i luften och jag slipper ta på mig så mycket kläder. Att nöta mil efter mil på löpband är inte min grej. Jag kör helst spinning vintertid. Eftersom loppet är tidigt på våren ger det en fingervisning om formen. Banan är dessutom rätt kuperad och jobbig. En perfekt start på säsongens utomhusträning.