Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK Uddevallas dominans i SFL speglar sig i landslaget.  Bild: Håkan Fredriksson
IFK Uddevallas dominans i SFL speglar sig i landslaget. Bild: Håkan Fredriksson

IFK Uddevalla dominerar – nästan 50 procent av landslaget

45 procent av landslagstruppen. Så många spelare kommer från IFK Uddevalla när Nordic cup ska avgöras i Danmark. Men uttagningar har också sina baksidor.

IFK Uddevalla har vunnit SM-guld de två senaste åren. Att de är Sveriges bästa lag avspeglar sig också i futsallandslaget.

När Sverige ska spela Nordic cup 3–9 december är nio av tjugo spelare från IFK Uddevalla. Där kommer de att möta Finland, Norge, Danmark och Grönland.

– Det är jätteroligt för grabbarna. Att få spela i landslaget är det största du kan uppnå, men det är inte bara fördelar för IFK Uddevalla, säger huvudtränaren Hector Maravilla.

Han utvecklar:

– Som tränare måste jag också vara egoistisk och tänka på klubbens bästa. I regel blir våra spelare hårt matchade i landslaget och brukar vara slitna när de kommer tillbaka.

"Späckat schema"

När landslagsspelarna kommer hem väntar nio SFL-matcher mellan den 15 december och 26 januari.

– Det är ett späckat schema och säsongen är lång. Jag brukar ofta säga till spelarna att de måste sköta sina kroppar vid sidan av futsalen: att de stretchar, sover och äter rätt. Om de gör det så är jag inte orolig för dem.

Problem med träningar

Ett annat problem är IFK Uddevallas egna träningar under tiden som landslagsspelarna representerar Sverige.

– Det är inte jättelätt att bedriva träningar när halva vår trupp är borta. Då brukar jag ta tillfället i akt och jobba mycket taktiskt med de spelarna som är kvar hemma.

Följande spelare från IFK Uddevalla är uttagna till turneringen: Albert Hiseni, Fredrik Söderqvist, Granit Berisha, Kristian Legiec, Mido, Robin Armandt, Petrit Zhubi, Viktor Jansson och Fehim Smajlovic.

Den 5–6 december spelar även P19-landslaget sina första landskamper någonsin. I truppen finns IFK Uddevallas Granit Berisha, född 2001, som inte ska förväxlas med seniorlagets lagkapten.