Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Alingsås (i blått) vann grundserien i handbollsligan 2019-20 men får inget SM-guld. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Inga mästarlag i handboll: "Mycket känslor"

Inga mästare utses i svensk handboll i år.
Nästa säsong utökas herrligan till 15 lag då Aranäs flyttas upp och kvalspelet stryks.
– Det blir mycket känslor. Man kommer att tycka olika, säger förbundets generalsekreterare Robert Wedberg till SVT.

Handbollen gör som ishockeyn och volleybollen och väljer att inte utse några mästarlag på herr- eller damsidan den här säsongen.

I måndags valde förbundet att ställa in resten av säsongen för alla landets serier på grund av utbrottet av coronaviruset. Den sista omgången i handbollsligan (högsta serien för herrar) avgjordes därmed inte och det blev inget slutspel vare sig för herrarna eller damerna, som redan hade spelat klart sin grundserie.

De aktuella tabellerna fastställdes därmed som sluttabeller.

"Skulle delat ut guldet"

Alingsås vann grundserien på herrsidan och H65 Höör på damsidan.

– Jag tycker nog att man skulle ha delat ut ett guld. Vi har gjort det bäst i år, säger Alingsåstränaren Mikael Franzén till SVT.

I och med att herrligan inte var färdigspelad står det klart att inget lag åker ur. Serien utökas i stället till 15 lag nästa säsong då Aranäs går upp från allsvenskan i egenskap av vinnare. Inga kval spelas.

Varberg blev sist i herrarnas liga, men eftersom de hade kunnat gå om Helsingborg i den sista omgången får de behålla sin plats i högsta serien.

Att inte få chansen att kvala uppåt får allsvenska Amos tränare Andreas Stockenberg att reagera starkt.

"Svensk handboll har återigen visat sig på sin sämsta sida. Jävla hyckleri att ha fair play som en av sina slogans", skriver han på Twitter.

Robert Wedberg på förbundet:

– Man får ha förståelse för att det är tråkigt att man inte får spela om att gå upp om man har kämpat en hel säsong och hamnat på kvalplats. Det är ingen som tycker att det är ett roligt beslut, säger Wedberg, som menar att förbundet ändå är tryggt i sitt beslut, till SVT.

Kristianstad går upp

På damsidan åker GT Söder ur högsta serien medan Kristianstad flyttas upp. Inte heller där spelas något kval.

Robert Wedberg tycker det är logiskt att det inte delas ut några SM-guld.

– I det reglementet vi har så står det att vi spelar slutspel för att utse segrare och många lag förbereder sig för att vara så bra som möjligt i ett slutspel.

Simon Sjöstrand/TT

+ Ishockey: Årets säsong avslutades i förtid och SM-slutspelet ställdes in både på herr- och damsidan. Inga mästare utsågs. Inga lag flyttades heller upp eller ned. Luleås herrar och HV71:s damer vann grundserierna.

+ Fotboll: Seriestarten för allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan har skjutits upp till tidigast i slutet av maj eller i början av juni. Inget nytt spelprogram har ännu presenterats.

+ Basket: SM-guld delades ut till seriesegrarna på herr- och damsidan, Borås och Luleå, innan slutspelet ens börjat.

+ Volleyboll: Säsongen avslutades i förtid, inga mästarlag korades. Sollentunas herrar och Engelholms damer vann grundserierna.

+ Innebandy: SM-guld delades ut till seriesegrarna på herr- och damsidan, Falun och Iksu, innan slutspelet ens börjat.

+ Handboll: Herrarnas sista grundserieomgång ställdes in, liksom slutspelet för herrar och damer. Inga mästare utsågs. Alingsås herrar och H65 Höörs damer vann grundserierna.

+ Bandy: Herrarnas och damernas finaler spelas som planerat den 21 mars i Uppsala, men utan publik. Finallag är Edsbyn–Villa Lidköping (herr) och Västerås–Skutskär (dam).

+ Bordtennis: SM-slutspelet ställdes in både för herrar och damer. Inga mästare utsågs. Eslövs AI:s herrar och Storfors BTK:s damer vann grundserierna.