Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mikael "Trycket" Carlsson är synonym med Lysekil hockey Viking. Arkivfoto. Bild: Lasse Edwartz

Ingen har varit som "Trycket" – en utrotningshotad art

Innanför rondellen i Lysekil har ingen idrottsprofil varit som honom. Nu kommer Mikael ”Trycket” Carlsson för alltid att finnas i Gullmarsborg. Tacka hockeygudarna, Vikings styrelse och #12 själv för att det skrivs historia.

Som liten pojkspoling i Brastad öppnade jag det inslagna paketet: en rutig grönvitröd mössa med bokstäverna ”Viking” över pannan. Som barn var jag förälskad i ishockey – framför allt i Brynäs IF – men att kunna glänsa med det lokala lagets mössa i Gullmarsborg var ju inte så dumt det heller.

Sedan dess – från att jag gick på lågstadiet – har Mikael ”Trycket” Carlsson funnits i mitt liv. På den tiden åkte jag till Lysekil med mamma och kikade på målspottaren Jonas Sporre, målvaktsfantomen Tamas Miklos, klubbprofilen ”Trycket” och de inköpta spelarna från Kanada, USA, Finland och Ryssland.

Hisnande matchstatistik

Från då och framåt har ”Trycket” – som han kallas i folkmun eftersom han jobbat på ett tryckeri sedan tonåren – nästan alltid funnits i Gullmarsborg när jag har varit där. Antingen på rinken, i omklädningsrummet eller så har han hängt över räcket på läktaren.

2010 kastade Vikings nummer 12 upp skridskorna på hyllan. Enligt honom själv gjorde han 1 025 matcher för sin moderklubb utspridda över 30 år.

Över tusen matcher.

För en klubb.

Under 30 år.

Repetera det en gång för dig själv. Tänk efter. Det borde inte vara möjligt. Orden räcker liksom inte till för att beskriva så vacker, otrolig och sagolik bedriften är.

Så lojala spelare till sin sport och sin klubb finns knappt i dagens föreningslandskap. Han är en utrotningshotad art.

Gränslös kärlek till ishockey

Nej, ”Trycket” är inte den bästa spelaren som dragit på sig Vikings matchtröja, men hans matchstatistik gör honom ändå till ohotad etta genom Vikings historia.

Hans kärlek till ishockey är gränslös. Jag intervjuade honom under onsdagen. Då var han på väg till Vimmerby för att se sin son Måns Carlsson spela i division 1. Det är 70 mil tur och retur. Han var hemma 01.50 på natten och på plats i tryckeriet 07.00.

Ställer mig och applåderar

På fredag kväll ska han hedras i sitt andra hem. Det får vi tacka Vikings styrelse för som tog beslutet.

Därför ställer jag mig upp och applåderar Vikings beslut att hylla sin största klubbikon genom tiderna.

Om nu ”Trycket” hinner…

Att hålla tider har aldrig varit hans bästa gren.

Annars lär publikhavet ha tålamod att vänta på klubbikonen.

Oavsett – från och med fredag kväll kommer Mikael ”Trycket” Carlsson för alltid att finnas i Gullmarsborg.