Inget OS – då återvände Mustafa Mohamed till Rimnersvallen

De allra flesta hade hoppats att får se honom kröna karriären med en start i Tokyo-OS maratonlopp. Svenska olympiska kommittén (SOK) lät sig dock inte bevekas av vare sig opinionen eller klarade kvalgränser. Så istället för att packa väskorna kom Mustafa ”Musse” Mohamed till Uddevalla – för att springa 5000 meter.

ANNONS
|

Anledningen var att efter allt fokus på maraton och OS, hitta lite fart för att nästa tisdag kunna utmana om SM-segern på 10 kilometer landsvägslöpning i Anderstorp.

Lusten att utmana sig själv finns kvar, men det finns också ett annat skäl. Ett nytt SM-guld skulle bli hans 26:e och göra honom till den meste svenske mästaren i friidrott genom tiderna.

– Äh, jag har väl släppt det där jagandet och försöker mest springa så bra jag kan och ta medalj. Det är många starka killar att slåss med nu, säger han.

Titeln som ”Meste mästare” delar han med Erik Lemming som tog sina 25 SM-guld mellan 1899 och 1917. Flest i spjutkastning där han också tog fyra OS-guld, men också i stavhopp, kula, diskus och slägga.

ANNONS

”Musses” guld har kommit på distanserna 3000 meter hinder, 5000, 10 000, halvmara, marathon samt olika distanser i terränglöpning individuellt och i lag, det senaste 2018.

Hans lopp på Rimnersvallen genomfördes som tävlingen KP Games sista gren – och i regn. Efter några varv stod det klart att Mohamed inte mäktade med det tempo som sattes upp. Kanske heller inte så konstigt då det var mer än tio år sedan han senast tävlade på distansen.

– Jag var inte så bra som jag hade hoppats och helt klart inte van vid det höga tempot. Mina muskler är numera programmerade på längre distanser, säger han och berömmer konkurrenterna och klubbkamraterna i Hälle, Anders Grahl och Olle Ahlberg som istället gjorde upp om segern.

Senast "Musse” tävlade på Rimnersvallen var enligt honom själv någon gång på 90-talet.

– Mycket nostalgi här, säger han och ser sig omkring.

Mustafa Mohamed är definitivt en av de största idrottslegendarerna som tävlat inför dessa läktare och det var här som han till stor del lade grunden till sina stora framgångar.

Även internationellt har förvåningen varit stor att du inte får åka till OS, inte minst när du nu också klarat kvalgränsen.

– Det är många som hör av sig och frågar du svenska folket har väl över 90 procent en annan åsikt än SOK. Det är ju flera andra som också visat bra form och som klarat sina kvalgränser, men som inte heller får åka.

ANNONS

– Jag är glad att jag har fått uppleva två OS. Det är stort och jag lider med de som inte får chansen trots att de är kvalificerade.

Istället tar ”Musse” nu rollen som expertkommentator i TV-sändningarna från maratonloppet i OS.

Hur det blir sedan är oklart, men löpandet lär han fortsätta med – och varför inte? 42-åringen var inte äldst på Rimnersvallen denna kväll – inte på långa vägar. På damernas 100 meter sprang nämligen Uddevallafriidrottens Grand Old Lady, Ulla Littenheim, snart 74 år ung.

– Va, sprang Ulla idag? Kul att hon fortfarande kör. Vi träffades ofta när jag tränade här, säger ”Musse”.

Hon kan kanske lotsa in dig i veteranlöpningen?

– Haha, inte omöjligt. Vi får väl se hur det blir. Det kommer ju ett veteran-VM i Göteborg 2024. Passionen finns ju kvar. Det gäller bara att vara skadefri.

Om det där 26:e guldet kommer återstår att se, men ”Musse” kommer ändå alltid att vara en av svensk idrotts allra största.

Kanske fick vi se någon av framtidens stjärnor under tisdagens tävlingar. Åldersspannet var stort med många talanger och några insatser stack ut.

– 14-åriga talangen Majken Söderlund-Larsson, Stenungsunds FI gjorde fina 2,11,90 på 800 meter och Hällesystrarna Hanna och Ester Strand visade fin form på 1500 m hinder liksom 18-årige Axel Johanson på 5000 meter med 16,01, men det är framför allt hans utveckling som varit anmärkningsvärt bra, säger Benjamin Åberg i arrangerande Hälle IF.

ANNONS

Åberg sprang själv ett spännande 800-meterslopp där han, efter att ha dragit stora delar av loppet, föll i en tät spurt mot Alexander Nilsson, Mölndals AIK.

– Efter ett svagt lopp senast var det skönt att få studsa tillbaka inför Världsungdomsspelen i Göteborg i helgen, även om jag förstås helst hade vunnit på hemmaplan, säger han.

ANNONS