Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gullmarens carpet bowls open kommer att avgöras i parspel och innehåller både grupp- och slutspel. Bild: Privat

Internationell touch på pinfärsk tävling

För första gången någonsin ska en tävling i carpet bowls avgöras i Lysekil.
– Jättespännande. Det kommer deltagare från Sverige, Norge och Danmark, säger Dag Jönsson.

På lördag är det hög tid för Gullmarens carpet bowls open i Lysekil och Gamla idrottshallen. 50 deltagare är anmälda och svenskarna får nordiskt motstånd från både Danmark och Norge.

– Det har varit ett riktigt bra intresse trots att det är den första tävlingen som vi arrangerar. Det finns inte så många turneringar i närheten så danskarna och norrmännen tänker väl att de får passa på, säger Dag Jönsson som är tävlingsansvarig.

Stort uppdrag väntar

Carpet bowls beskrivs som en enkel sport för alla och på valdagen den 9 september blev Lysekil först med att introducera idrotten i Sverige.

– Vi vill sprida sporten och visa att den är busenkel och trevlig för alla oavsett ålder. Alla som har spelat i Lysekil tycker att det har varit så himla roligt att spela.

På lördag är det dags för första tävlingen någonsin och den arrangeras av Gullmarens centrecourt tillsammans med IF Sol.

Nästa stora uppgift för föreningarna från Lysekil väntar i augusti. Då står de som värd för nordiska mästerskapen i carpet bowls.

Fakta: Carpet bowls

Sporten påminner en hel del om curling och boule. Kloten väger 700 gram, mattan är drygt nio meter lång och nästan två meter bred.

Halvvägs fram, i mitten av mattan, så måste de passera ett hinder som kallas för ”cheese”.

Sedan ska kloten komma så nära en mindre boll som kallas för ”Jack”. Varje lag har åtta klot och du kan spela i par eller som mest fyra mot fyra.