Saeid Mollaei. Arkivbild.
Saeid Mollaei. Arkivbild. Bild: Michael Probst/AP/TT

Iranska judoförbundets avstängning hävs

Idrottens skiljedomstol Cas har upphävt en avstängning på Irans judoförbund efter en uppmärksammad händelse där förbundet beordrade en av sina judospelare att avstå ett potentiellt VM-möte med en israelisk judoka.

ANNONS

Om det öppnar för iranskt deltagande i OS är dock oklart.

Det internationella judoförbundet (IJF) stängde av det iranska från allt internationellt deltagande på obestämd tid, vilket gjorde Irans start i judotävlingen i OS osäker.

Cas skriver i sin dom att även om Irans judoförbund, som hade överklagat avstängningen, gjort sig skyldigt till flera regelöverträdelser finns inget stöd i IJF:s egna regler för beslutet om avstängning.

Cas har därför upphävt domen och skickat tillbaka saken till IJF:s disciplinkommitté för ett eventuellt nytt beslut.

Det var under VM 2019 som den regerande världsmästaren i 81-kilosklassen, Saeid Mollaei, pressades av Irans olympiska kommitté och regering att lägga sig i kvartsfinalen och i semifinalen för att undvika en final mot israelen Sagi Muki.

ANNONS

Mollaei ignorerade först ordern, men förlorade sedan i semifinal. Han och hans familj fick ta emot så många hot från hemlandet att 27-åringen flydde till Tyskland och senare blev mongolisk medborgare.

Sedan den iranska revolutionen 1979 har Iran vägrat att erkänna Israel som stat.

ANNONS