Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Färske landslagsanfallaren Mikael Ishak.

Ishak: "Allt jag sköt på gick in"

Rikard Norling är … tja, Rikard Norling. Det första han gjorde som ny tränare i Assyriska 2010 var att leda juniorlaget en kall januaridag. Mikael Ishak minns:

Mer än åtta år senare berättar Ishak nostalgiskt och med värme i rösten om hur det gick till när Norling såg honom för första gången.

Det är en bra story.

Den kryddas och knorras med att Norling är på väg att leda AIK till SM-guldet och Ishak här och nu står i landslagets träningskläder som en av 24 spelare i förbundskaptenen Janne Anderssons trupp till landskamperna mot Ryssland (torsdag) och Slovakien (tisdag).

I januari 2010 tog Norling ny sats som tränare efter ett sabbatsår sedan han fått lämna AIK. Han mötte en 16-åring som drömde om en framtid som fotbollsspelare, med en önskan att bli sedd och att få chansen.

Stor respekt för Norling

I dag har Rikard Norling och Mikael Ishak ingen kontakt, men anfallarens respekt för tränaren som tidigt såg hans talang är intakt.

- Han har varit en väldigt viktig del av min professionella fotbollskarriär. När han tog över Assyriska gjorde han sin första träning med juniorerna, inte med A-laget. Just på den träningen hade jag min turdag, allt jag sköt på gick in.

- En fredag ringde han upp mig och så fick jag vara med på en A-lagsträning och gjorde det bra. Jag hörde inget mer, men tränade igen nästa fredag och några veckor senare ville han skriva kontrakt med mig.

- Jag fick spela mycket som ung och efter det blev jag köpt av Köln.

Det var en stor nyhet då, i slutet av 2011. En ganska okänd tonåring från Södertälje värvades av en av Bundesligafotbollens mesta anrika klubbar.

Det gick inte som han hade tänkt sig där.

Brokig karriär

Den nu 25-årige anfallaren inledde i stället vad man brukar kalla för en brokig karriär, där flyttlassen redan har gått till fyra länder och sex klubbar. Han har brutit upp oftare än vad som är att rekommendera om du vill ha kontinuitet och en någorlunda lugn utvecklingsmiljö.

Men i Randers i danska ligan kände han sig hemma, vräkte in mål och det såg Nürnberg och Ishak kom tillbaka till Bundesliga.

Höstens form gav en plats i landslagstrupp som numera saknar Ola Toivonen och där Marcus Berg tappat stinget som målskytt. Frågan är vilka som är landslagets anfallare om något år eller om generationsskiftet går snabbare än så.

Ishak är mer Berg än Toivonen. En avslutare i straffområdet.

- Det är den uppgiften jag har fått av min tränare, att hålla mig i straffområdet. Och där trivs jag bäst.

"Väldigt ödmjuk"

Vad kan du bidra med i landslaget?

- Förhoppningsvis mål, men jag är också medveten om att det är min första, riktiga samling med landslaget. Därför är jag väldigt ödmjuk och ska gå ut och köra och försöka visa att jag håller på den här nivån.

- Jag slåss med de andra anfallarna, men jag har bara varit här en dag och jag körde rehab i måndags. De andra grabbarna känner inte ens igen mig, men jag känner igen dem, säger Mikael Ishak och skrattar.

- Vi får ta det steg för steg.