Isländskt jubel efter ett av Ragnar Sigurdssons två mål i EM-kvalsegern mot Turkiet (2–1).
Isländskt jubel efter ett av Ragnar Sigurdssons två mål i EM-kvalsegern mot Turkiet (2–1).

Island slog Turkiet efter het uppladdning

Förhandssnacket handlade om flygplatskaos och ansträngda diplomatiska relationer. Det återstår att se vad efterspelet blir. På fotbollsplanen vann i alla fall Erik Hamréns Island mot Turkiet med 2–1 – och hakar på i toppen av EM-kvalgrupp H.

ANNONS
|

De senaste dagarna har det kokat upp till en rejäl konflikt, på storpolitisk nivå, mellan Island och Turkiet. Anledningen är kortfattat den att Turkiet upplevde sig illa behandlat i samband med att landslaget landade på Island i söndags inför tisdagens EM-kvalmatch. Då Turkiet inte är med i EU eller Schengenområdet tog det längre tid än de hade räknat med att komma in i Island. "Oacceptabelt både vad gäller diplomatiska och humanitära skäl", dundrade utrikesministern Mevlüt Cavusoglu på Twitter, enligt BBC.

Från isländskt håll menade myndigheterna emellertid att det hela endast var en standardprocedur av säkerhetsskäl.

Huruvida det sista ordet är sagt på den fronten återstår att se.

ANNONS

Men gissningsvis har inte Islands 2–1-seger direkt bidragit till att stilla den turkiska ilskan. Mittbacken Ragnar Sigurdsson – tidigare i IFK Göteborg – blev stor hjälte då han gjorde båda målen i den första halvleken. Segern innebär att Island går upp på nio poäng, lika många som både regerande världsmästaren Frankrike – som föll borta mot just Turkiet i lördags, men som på tisdagen 4–0-besegrade Andorra på bortaplan – och Turkiet efter fyra omgångar.

Fler nordiska framgångar. I grupp J har Finland fått en smakstart. 2–0 hemma mot Bosnien och Hercegovina i lördags följdes upp med 2–0 även borta mot Liechtenstein efter att anfallsstjärnan Teemu Pukki (som gjorde båda målen senast) gjort ett av målen. Därmed befäster Finland – som aldrig någonsin kvalat in till ett stort mästerskap – andraplatsen bakom fullpottaren Italien, som i sin tur vände 0–1 till 2–1 hemma mot Bosnien och Hercegovina.

I övrigt från tisdagens EM-kval?

+ Tyskland 8–0-krossade Estland i grupp C, där för övrigt Nordirland toppar efter maximala tolv poäng. Det ska dock sägas att Tyskland bara spelat tre matcher och Nederländerna endast två i en synnerligen halt tabell.

+ Wales kräftgång i grupp E fortsätter. Efter 0–1 borta mot Ungern är Wales (som nådde semifinal i EM-debuten 2016) bara fyra av fem lag – även om det bara skiljer tre poäng upp till båda tvåan Slovakien och trean Kroatien.

ANNONS

+ VM-bronsmedaljören Belgien 3–0-avfärdade Skottland och toppar, föga förvånande, grupp I med maximala tolv poäng, före Ryssland som 1–0-besegrade Cypern.

TT
ANNONS