Mattia Zaccagni, nummer 20, kvitterade med matchens sista spark mot Kroatien i Leipzig.
Mattia Zaccagni, nummer 20, kvitterade med matchens sista spark mot Kroatien i Leipzig. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Italien vidare i EM efter mål i 98:e minuten

Regerande Europamästaren Italien är vidare till åttondelsfinal i fotbolls-EM i Tyskland efter att ha kvitterat med matchens sista spark i gruppavslutningen mot Kroatien i Leipzig.
29-årige Lazioanfallaren och inhopparen Mattia Zaccagni satte 1–1-målet i den 98:e matchminuten.

ANNONS

– Dramatiskt slut. En väldigt, väldigt tuff match. Känslan är otrolig, säger Italiens Riccardo Calafiori till TV4.

Den 22-årige Bolognamittbacken var den som drev upp bollen i planen när Italien frenetiskt jagade kvittering i slutet på matchen. Calafiori spelade ut bollen till vänster och Zaccagni skruvade snyggt in den med högern bakom en förtvivlad Dominik Livakovic i det kroatiska målet.

Kroatien, bronslaget från VM i Qatar för ett och ett halvt år sedan, är just nu utslaget ur EM eftersom de inte är en av de fyra bästa grupptreorna som utöver de två bästa lagen i varje grupp tar sig vidare till åttondelsfinal.

ANNONS

Kroaterna, som står på två poäng och har minus tre i målskillnad, behöver förlita sig på att flera resultat går med dem för de inte ska åka ur EM. Grupp C och D avgörs under tisdagen och grupp E och F på onsdag.

Sedan 24 deltagande lag infördes i herrarnas fotbolls-EM (2016) har inget lag med mindre än tre poäng tagit sig vidare till åttondelsfinal.

Slovenien, som möter England på tisdagen, är just nu vidare som fjärde och sista grupptrea med två poäng och noll i målskillnad.

Möter Schweiz

Kroatien var bara sekunder från att säkra en plats i åttondelsfinalen i mötet med Italien. Efter en mållös första halvlek fick Kroatien straff i början av andra sedan Davide Frattesi fått bollen på handen i Italiens straffområde och kroaterna tilldömts straffen efter videogranskning.

Lagkapten Luka Modric klev fram och slog en lågt slagen straff som Gianluigi Donnarumma räddade vid sin vänstra stolpe. Men bara 32 sekunder efter straffmissen fick 38-årige Modric sin revansch när han sköt 1–0 på det efterföljande anfallet sedan Donnarumma först räddat avslutet från Ante Budimir men släppt en retur som Modric satte.

Modric blev sedan utbytt och såg Italiens sena kvittering från sidlinjen. För Italien väntar härnäst Schweiz i åttondelsfinalen i Berlin på lördag.

ANNONS

Albanien utslaget

Parallellt med stormötet i Leipzig tog redan klara gruppsegraren Spanien sin tredje raka seger i Europamästerskapet i Düsseldorf.

Ferran Torres satte matchens enda mål mot Albanien i den 13:e minuten efter en precis framspelning från Dani Olmo.

I och med 0–1-förlusten mot ett Spanien, som vilade flera spelare inför åttondelsfinalen, slutade Albanien fyra och sist i gruppen och är utslaget i EM.

Spanien spelar sin åttondelsfinal i Köln på söndag, mot trean i grupp A (Ungern), D, E eller F.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig valör för Kroatien i VM 2022. Rätt ska vara brons. Det angavs även fel ålder på Italiens Mattia Zaccagni. Rätt är 29.

ANNONS