Lukas Hofer under träning med det svenska landslaget i Idre. Arkivbild.
Lukas Hofer under träning med det svenska landslaget i Idre. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Italienaren som ska lyfta svenskt skidskytte

Proffslag? Nej! Samarbete mellan nationer? Ja! Svenska landslaget visar nu vägen för skidskyttets utveckling.
– Att jag tränar med svenskarna är rätt riktning för att få sporten att växa, säger italienaren Lukas Hofer inför veckans världscuppremiär i Finland.

ANNONS

Inom längdskidorna har man börjat diskutera om man ska göra som i cykelsporten och i långloppscupen i skidor och ha proffslag i stället för nationslag. För skidskyttarna är det inte aktuellt.

– Vi har så många nationer som är med och fajtas högt upp och blandar man in proffslag är det nog efter ett tag bara några få nationer som är med, säger Sebastian Samuelsson.

I stället pratar man i det svenska skidskyttelandslaget om samarbete mellan nationer. Och där är Sverige lite av en pionjär. Italienaren Lukas Hofer, flerfaldig OS- och VM-medaljör, har tränat med svenskarna under försäsongen.

– På damsidan har vi de senaste åren haft ett väldigt bra damlag med många som pushar varandra. På herrsidan har vi haft en, två som varit väldigt bra och sedan har det varit en lucka till de unga, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

ANNONS

– Så då funderade vi på hur vi skulle få de bästa ännu bättre och få in högre kvalitet i den här gruppen.

Positiv stämning

Lösningen blev italienaren Hofer, som själv behövde en nytändning efter flera år med skadeproblem.

– Det har blivit väldigt bra, han har kommit in i gänget superbra och bidrar till positiv stämning. Och han har mycket erfarenhet och gör saker lite annorlunda, säger Johannes Lukas.

Samuelsson säger att det varit inspirerande att få in någon utifrån till landslaget.

– Han har hållit på med skidskytte längre än jag och har mycket rutin. Och så är han extremt duktig med tiden på skjutvallen, han är effektiv, så sådana saker har man försökt snappa upp, säger han.

– Och det är intressant att sitta och prata träning med någon som kommer från en helt annan kultur. Vi har gjort väldigt olika för att vara där vi är i dag.

Hoppas på fortsättning

Lukas Hofer är imponerad av svenskarnas professionalitet, att alla är fokuserade på träningen.

– Men efter träningen har de kul tillsammans, det gillar jag verkligen. Det är ett annorlunda sätt att leva och det har hjälpt mig att bli redo för träningen, säger Hofer.

– Vi har hjälpt varandra på träningen, någon är bättre uppför, någon är bättre på flacken – vi har pushat varandra.

ANNONS

Hofer säger att han hoppas på en fortsättning med svenskarna. Och han tror att internationellt samarbete kan vara vägen framåt för skidskyttet i stort.

– Om man ska få sporten att växa och utvecklas är det här rätt riktning.

"Han är för gammal"

Sebastian Samuelsson håller med.

– Jag tror också på internationellt samarbete. IBU (Internationella skidskytteförbundet) har historiskt varit duktigt på att stötta mindre nationer med utbildning. Och i Östersund hade IBU ett jättestort tränarseminarium där man utbytte erfarenheter. Så även om vi i slutändan vill vara bäst så gynnas vi av att ha starka åkare från hela Europa, säger Samuelsson.

Han är inte orolig för att samarbetet ska göra att Lukas Hofer gynnas mest och slår svenskarna i vinterns tävlingar, med start på tisdagen i finländska Kontiolax.

– Han är för gammal för att spöa mig, säger Samuelsson.

Fakta: Lukas Hofer

Född: 30 september 1989 i Bruneck, Italien.

Meriter: OS-brons i mixedstafett 2014 och 2018, VM-silver i singelmixedstafett 2019 och mixedstafett 2020, VM-brons 15 km masstart 2011 och mixedstafett 2019.

Fakta: Världscuppremiären i Kontiolax

29/11: Herrar 20 km (13.15).

30/11: Damer 15 km (13.15).

1/12: Stafett, herrar 4x7,5 km (11.00), damer 4x6 km (13.35).

3/12: Sprint, herrar 10 km (10.45), damer 7,5 km (13.45).

4/12: Jaktstart, herrar 12,5 km (12.15), damer 10 km (14.15).

ANNONS