Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mot sina drömmars mål. Desirée Falk Olsson lämnade Grundsund när hon var runt 20. I höst gör hon en klassisk Ironman på Hawaii.

Järnkvinnan Desirée på väg mot Hawaii

3,8 kilometers simning, 18 mil på cykel och till sist ett maratonlopp. En utmaning Desirée Falk Olsson gjorde första gången – som trebarnsmor: – Jag är stolt över att jag kan balansera min vardag, säger hon till Bohusläningen.

Efter att Desirée Falk Olsson hade fött sitt första barn väcktes tankarna på triathlon. Faktiskt.

– Jo, att jag började med triathlon beror på att jag sa att det måste vara jobbigare att föda barn än att köra Ironman. Det var det värsta jag kunde föreställa mig då, säger hon och skrattar lite.

Nu, åtta år senare, vet hon facit. Desirée har blivit en rutinerad triathlet. Hon har genomfört Ironman Kalmar, Sveriges största tävling vid flera tillfällen, deltagit i klassiska swimruntävlingen från Ö till Ö i Stockholms skärgård och tidigare i år tävlade hon i Port Elizabeth i Sydafrika. En meriterande tredjeplats gjorde att hon har kvalificerat sig till den klassiska VM-tävlingen som varje år avgörs på Hawaii, 8 oktober.

Att Desireés idrottsliga väg skulle ändras i den riktningen kunde hon inte ana när hon var bosatt i Bohuslän. Då ägnade hon mest tid i stallet.

– Jag satsade på ridning när jag bodde i Grundsund och tävlade i hela Sverige. Jag trodde jag skulle bli framgångsrik ryttarinna. Men det var svårt att kombinera hästar med studier. Det krävde så mycket och det var höga kostnader, berättar hon.

Men steget från fälttävlan till triathlon var inte så långt som man kan tro:

– Jag tävlade i fälttävlan och då måste man ha grundkondition så jag tränade mycket. Löpningen har jag alltid haft med mig. Jag har sprungit lopp som Musselloppet, Göteborgsvarvet och Midnattsloppet.

Vid 20-årsåldern lämnade hon norra Bohuslän för studier i Uppsala. Men varje sommar tillbringar hon minst en månad i föräldrahemmet. I sommar har hon dessutom planerat tre tävlingar på västkusten: Tjörn Triathlon, Wet Rock Race och Bokenäs Triathlon.

Numer är Desirée bosatt i Täby utanför Stockholm med man och tre barn. Och det var när första barnet föddes som hon fick tankar att testa på triathlon.

– Intresset väcktes att kunna utmana mig själv. En sådan tävling ville jag genomföra. Men sedan kom det två barn till i ganska tätt följd så första tävlingen körde jag 2012. Då var mitt yngsta barn ett år och två månader, säger Desirée och tillägger:

– Men det är inte resultaten som är det viktigaste för mig. Utan det är att jag är mamma till tre barn och lyckas behålla fysiken. Jag är ganska stolt över att jag kan prestera och balansera min vardag.

Vad är det som krävs för att du ska klara av det?

– Att ha en målinriktad träning och inte lägga för mycket tid som inte ger någonting. I snitt tränar jag 12 timmar i veckan. Den träningen ger resultat. Det är högintensivt och hårda korta pass.

– Men jag prioriterar bort andra saker. Jag går inte så mycket på stan och fikar med kompisar. Jag planerar alltid min träning, ibland kan det vara tidiga morgnar eller sena kvällar eller att man springer med barnvagnen när man hämtar på dagis.

Målmedvetenheten har tagit Desirée till sitt största mål – Hawaii. I början av oktober reser hon dit. familjen och pappa Thomas kommer också att finnas på plats i den mest exotiska delstaten i USA:

– Det här har jag drömt om länge. Jag har varit i närheten av att kvalificera mig tidigare, men inte lyckats

Och hur var det nu då. Att föda barn mot att genomföra en Ironman?

– Det går inte att jämföra. Att föda barn kan man inte hoppa av, man kan inte säga att man är för trött eller inte orka mer. Men under en Ironman kan man alltid stanna.