Madelen Janogy jublar tillsammans med lagkapten Caroline Seger.
Madelen Janogy jublar tillsammans med lagkapten Caroline Seger.

Janogy avgjorde – och hyllades av systern

En fot med i Kosovare Asllanis 1–0 och sedan en soloräd fram till 2–0. Inhopparen Madelen Janogy var i fokus efter segern i VM-premiären mot Chile – och hyllades av sin tvillingsyster.

ANNONS
|

Ja, det var Piteåanfallaren och mästerskapsdebutanten Madelen Janogy, 23, som stal showen i Sveriges 2–0-seger i Rennes.

Sverige hade försökt få hål på Chiles målvakt Christiane Endler – och hade tvingats till ett nästan 45 minuter långt avbrott på grund av ett åskoväder.

Klockan tickade upp mot 81 minuter när Madelen Janogy ersatte Elin Rubensson. Bara två minuter senare var hon med i förspelet till Kosovare Asllanis förlösande 1–0-mål.

Men det var ingenting mot vad som komma skulle. I den fjärde tilläggsminuten dribblade sig Janogy fram på offensiv planhalva. Hon tog sig in i straffområdet, förbi ett par motståndare, och skickade in bollen bakom en chanslös Christiane Endler.

ANNONS

"Fantastisk känsla"

- Det är svårt att beskriva. Det är en fantastisk känsla när jag ser att bollen går i mål, säger Janogy.

TT: Vad minns du?

- Jag tror att det är "Kosse" (Asllani) som vinner boll och jag lyckas vända upp. Sedan tror jag det är två spelare som går emot mig och jag får bollen förbi. Sedan kommer jag med vänstern och tänker "nu ska jag skjuta" och så får jag till ett riktigt bra avslut, säger hon.

Hon säger att hon inte var det minsta nervös när hon fick besked att hon skulle hoppa in.

- Jag kände: "Nu jävlar, nu ska jag köra", säger hon.

ANNONS

- Jag var sjukt taggad.

Förbundskapten Peter Gerhardsson var förstås nöjd med sitt byte:

- Hon frågade mig innan vad jag tyckte att hon skulle göra. Jag sade: "Gå in och kör, slappna av och se möjligheterna." Det är en spelare som man inte ska coacha sönder. Hon har de naturliga färdigheterna att söka upp ytor och våga dribbla, säger Gerhardsson.

"Tuff konkurrens"

Efter matchen berättar Madelen Janogy att hon hunnit läsa ett meddelande som hon fått från sin tvillingsyster, Victoria.

- Min syrra skrev: "Jag gråter, fy fan vad bra du är". Jag blev nästan tårögd, säger hon.

Janogy gjorde även mål i genrepet mot Sydkorea. Då också som inhoppare. Men hon vågar inte tro på en startplats i Peter Gerhardssons elva mot Thailand i Nice på söndag.

ANNONS

- Självklart vill jag starta. Men vi får se, det är otroligt tuff konkurrens, säger hon.

Rennes, TT:s utsända
Fakta: Madelen Janogy

Född: den 12 november 1995 (23 år).

Position: Anfallare.

Seniorklubbar: Falköping (2011–2014), Mallbacken (2014–2016), Klubb: Piteå (2017–).

A-landskamper/mål: 5/2.

Aktuell: Mästerskapsdebutant som gjorde Sveriges andra mål i 2–0-segern mot Chile i VM-premiären.

ANNONS