Madelen Janogy kämpar för en VM-plats. Arkivbild.
Madelen Janogy kämpar för en VM-plats. Arkivbild.

Janogy har chansen att bli VM-joker

Piteås guldhjälte Madelen Janogy har bara gjort två landskamper för Sverige. Mot Österrike har hon chansen att visa att hon ändå borde bli Sveriges VM-joker i sommar.

ANNONS
|

Madelen Janogy försöker att inte tänka så mycket på hur mycket den här landslagssamlingen betyder för hennes chanser att spela VM i sommar.

TT: Men om du måste tänka på det, vad skulle det betyda för dig att komma med?

- Det skulle vara otroligt, otroligt mäktigt om jag fick åka på ett VM. Men jag försöker att inte fokusera på det nu utan vi får ta det då.

ANNONS

"Ha kul"

Klart är att hon med uttagningen till den här samlingen är ett steg närmare. Och att matchen under tisdagen mot Österrike är sista chansen att visa upp sig i landslagssammanhang innan Peter Gerhardsson presenterar VM-truppen. Konkurrensen i anfallet är stenhård.

- Jag ser det bara som en bonus, att jag är med och att de tror på mig. För mig handlar det bara om att gå ut och ha kul och representera Sverige liksom, och inte tänka så mycket på nästa läger eller VM, säger hon och fortsätter:

- Kommer jag med så är det ju otroligt kul, kommer jag inte med så är det bara att jobba vidare. Så att det inte blir så att jag sätter den pressen, för då tror jag att det blir svårt att prestera här.

"Hämningslös"

När Gerhardsson pratar om hur det är att ta in nya spelare i truppen nämner han just Janogy som en spelare som acklimatiserats väldigt bra.

ANNONS

- Janogy är en spelare som har varit ganska hämningslös, om man kan använda det ordet. Hon går in och kör och det har varit budskapet; "gå in och gör det du är bra på, försök inte vara någon annan", säger han.

23-åringen från Falköping fick debutera mot Sydafrika i januari och sedan spela hela matchen mot Schweiz i Algarve cup. Därefter har hon suttit på bänken i de tre återstående av årets matcher för Blågult. Men Gerhardsson har hela tiden låtit positiv om det han sett under träningar och matcher av Janogy.

- Jag tror att det är att jag vågar vara mig själv och göra min grej. Att jag visar vem jag är och vågar utmana en mot en, så att jag inte kommer hit och spelar safe och inte gör det jag är bra på, säger Janogy.

ANNONS
TT
Fakta: De slåss om platserna på mittfältet/anfallet

Anna Anvegård, Växjö: Notorisk målskytt i Växjö som levererat bra inhopp i landslaget. Har troligen redan spelat till sig en biljett till Frankrike.

Olivia Schough, Djurgården: Tillbaka efter petningen i Gerhardssons första trupp. Mycket goda chanser att ta sig till VM.

Madelen Janogy, Piteå: Går in och bara kör, som Gerhardsson säger. Kan mycket väl knipa en plats, fick dock inte lämna bänken mot Tyskland.

Hanna Folkesson, Djurgården: Rutinen talar för Folkesson, även om speltiden varierat under Gerhardsson.

Julia Roddar, Göteborg: Kom inte med varken till Algarve eller till den här samlingen. Verkar inte ha imponerat tillräckligt.

Julia Karlenäs: Samma situation som med Roddar, behöver troligen mer tid.

Lina Hurtig, Linköping: Kom in mot Tyskland och ligger nog bra till för en VM-plats bara hon är hel.

Julia Zigiotti Olme, Göteborg: Kan göra mycket nytta eftersom hon kan spela på olika positioner, men fick inte någon speltid mot Tyskland.

Givna i VM-truppen på mittfältet/anfallet: Kosovare Asllani, Linköping, Caroline Seger, Rosengård, Elin Rubensson, Göteborg, Sofia Jakobsson, Montpellier, Fridolina Rolfö, Bayern München, Stina Blackstenius, Linköping, Mimmi Larsson, Linköping.

ANNONS