Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

AIK:s Robin Jansson är redo för seriefinalen och derbyt mot Hammarby.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Jansson: "Stor del i min framgång"

Vägen till AIK:s startelva har varit lång och krokig. Men även nyttig och nödvändig.

Jesper Nyholm och Robert Lundström drog på sig långtidsskador. Lagkaptenen Nils-Eric Johansson tvingades slutade på grund av hjärtfel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Då värvades Robin Jansson – och det orutinerade nyförvärvet fick tämligen omgående ta hand om Johanssons plats till vänster i backlinjen.

- Det är en stor uppgift att ta sig an men jag försöker bara spela mitt spel. Jag kan inte gå in och vara "Nisse", för den erfarenheten och rutinen har jag inte. Jag försöker göra det bästa av de kvaliteter som jag har, säger Jansson.

"Inte redo"

Vägen till platsen i AIK:s startelva har dock varit lång och krokig.

För tio år sedan var Jansson en 16-åring som flyttade till Göteborg för att ta plats i Häcken.

I dag är han en 26-åring som står inför karriärens största match: AIK:s hemmaderby mot Hammarby.

Tiden däremellan kan beskrivas som en mental resa, som lite lagom luddigt och i efterhand handlade om att hitta ordens rätta placering i meningen:

- Jag vara inte redo för utmaningen men jag var villig att anta den, säger han om dagen då han bestämde sig för att skriva på för AIK.

I Göteborg var tillvaron det motsatta.

Jansson trodde sig vara redo för utmaningen men var – till slut – inte villig att ta den.

- Jag tappade motivationen sista halvåret när jag var utlånad, från Häcken till FC Trollhättan i division 1. Jag skadade mig under den tiden, spelade inte så mycket och det blev inte som jag hade tänkt. Där och då tappade jag suget till fotbollen, och då kände jag att jag behövde vända hem till familj, vänner och göra saker som jag vill göra, säger han.

Motiverad igen

Flyttlasset vände tillbaka till Bengtfors och i fyra år spelade han i moderklubben, i division 4 och i division 5, och njöt av tiden vid sidan av fotbollen. Det var under den perioden som han träffade tränaren som "sådde ett frö" hos mittbacken.

- Han pratade mycket med mig och fick mig på rätt spår igen. Han fick in mig på rätt bana. Han sådde ett frö inom mig, och ju längre säsongen led, vi var på väg att glida ur fyran, fick jag mer av den här känslan...

- Jag kände att jag skulle ge det en sista chans. Jag fick tillbaka motivationen, suget att lägga ner alla timmar på fotbollen.

Efter att sedan ha kombinerat division 1-fotboll i Oddevold med industriarbete – "vi gjorde hästskosöm" – kom till slut chansen att fortsätta karriären i AIK.

Och nu väntar seriefinal mot stadsrivalen Hammarby hemma på Friends arena.

- Det kommer bli helt fantastiskt. Jag spelade derbyt mot Hammarby borta, då var det ganska bra drag men nu är det ännu mer folk och vi leder och Bajen är tvåa… Det är klart det lockar extra intresse. Jag tror det kommer bli en fantastisk dag, hela söndagen faktiskt, säger Robin Jansson.