Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Jimmy Karlssons tunga skalp – satte nytt personligt rekord i marklyft

352,5 kilo. Så lyder Jimmy Karlsson nya, tunga personliga rekord i marklyft. Uddevallalyftaren närmar sig nu världsrekordnivåer i den kraftfulla sporten.
– Det är så klart jättekul, säger han.

Det personliga rekordet kom på en träning i lördags, vilken livesändes på nätet.

– Jag är väldigt nöjd. Det har varit mitt mål ganska länge. Träningen har gått bra under vintern och jag hade gott självförtroendet inför försöket. Jag är i bättre form än någonsin, säger Jimmy Karlsson när han summerar helgens rekord.

Hans gamla rekord i marklyft låg på 345 kilo. Det nya ligger nu alltså på 352,5.

– Det är givetvis ett jättebra resultat, men jag har en bit kvar till världsrekordet på 372,5 kilo, säger Karlsson, som tävlar i 93-kiloklassen.

Lägger många timmar på gymmet

Att lyfta så tungt är dock långt ifrån enkelt, säger Jimmy Karlsson.

– Det krävs otroligt mycket tid att bygga upp tekniken och muskelmassan. Jag lägger x antal timmar i veckan på träning och har jobbat hårt för att nå mina mål, berättar han.

Hans intresse för styrkelyft väcktes för elva år sedan. Sin första tävling gjorde han för Göteborg kraftsportsklubb 2010. Samma år gick flyttlasset till Uddevalla, där han trivs som fisken i vattnen.

– På den tiden hade vi ingen klubb i Uddevalla, och det dröjde ett par år innan Sommarhemmet sportförening startades.

I styrkelyft tävlar man i knäböj, bänkpress och marklyft, alla lyftare delas in i viktklasser. De tävlande har tre försök på sig i varje gren att få med sig en så hög totalvikt som möjligt.

Men på grund av pandemin har tävlingsverksamheten tills vidare lagts åt sidan.

– För min egen del har det fungerat bra. Jag har fått chansen att träna ungdomslandslaget, vilket jag tycker är otroligt inspirerande. Jag brinner nog mer för tränarbiten än för min egen träning. Det är skoj att hjälpa ungdomarna att utvecklas och ta nästa kliv. Jag tycker det är otroligt inspirerande.

”Stort del av mitt liv”

Han säger att styrkelyft betyder mycket för honom.

– Det är en stor del av mitt liv och något jag brinner för. Du kan utöva sporten under väldigt många år och utvecklas sent. Man är som starkast när man passerat 40-årsåldern.