Joakim Erikssons drömresa – utbildade sig till tränare i Spanien

Många padelspelare drömmer om att åka till sportens centrum i världen – Spanien. Förra året var Joakim Eriksson där och utbildade sig till tränare. Nu vill han sprida kunskapen vidare till spelare i Bohuslän som törstar efter att lära sig mer om padel.

ANNONS
|

Den här artikeln är ett utdrag ur podcasten Mixade zonen. Lyssna på podden på följande plattformar eller i spelaren ovan för att ta del av hela intervjun.

Spotify | Apple | Acast

Efterfrågan växte och växte. Folk ville träna och lära sig mer om padel. Men i Bohuslän fanns knappt några tränare. För att möta behovet valde Uddevalla tennisklubb – som driver padelhallen på Kuröd – att skicka fem intresserade personer på tränarutbildning.

En av dem var 34-årige Joakim Eriksson från Uddevalla som slukats helt av den nya populära sporten i Sverige.

– Det var chefstränaren i UTK, Claes Hansson, som tyckte att vi skulle åka till Spanien så vi skulle lära oss på riktigt.

”En tankeställare”

I början av 2020 flög de ner till staden Cambrils utanför Barcelona för fyra fullspäckade dagar med padel.

ANNONS

– När vi kom dit fick vi oss en riktig tankeställare. Vår instruktör tyckte inte att vi spelade riktig padel utan någon form av hemmagjord padel med mycket inslag från tennisen.

Istället fick Joakim Eriksson – som tyckte att han var en hygglig spelare hemma i Uddevalla – radera i princip allt han lärt sig i Sverige och börja om på ruta ett.

– För mig är padel en annan sport efter tränarutbildningen i Spanien. Jag vann inte en match på två månader efter att jag kommit hem. Så illa var det.

Han ändrade om sitt grepp, sving och försökte spela på ett nytt sätt vilket inte fungerade direkt.

– Det var svårt att gå från hårda slag till att slå väldigt löst. Men när den spelstilen satte sig utvecklades jag ytterligare en nivå som spelare. Framför allt fick jag en förståelse för hur man ska spela padel.

Viktiga lärdomar i Spanien

Joakim Eriksson fick med sig många intryck och lärdomar från tränarutbildningen.

– Generellt slår vi svenskar för hårt och att har en tro på att man ska vinna matcherna genom att man ska avgöra bollen. Jag har lärt mig att mycket istället handlar om strategi, tålamod och att hålla bollen i spel och låta motståndarna göra misstag.

ANNONS

På utomhusbanor, i 25-gradig värme, fick de uppleva några underbara dygn.

– Under dagtid hade vi utbildning med mycket fokus på grundteknik. Men på kvällarna fick vi spela själva och då i spelformen ”Americano” (att man spelar en gång med varje spelare som är med).

Men Uddevallakillarna i 30-årsåldern hade svårt att hänga med.

– Vi hade jättetufft att klara oss. Bland annat var det en kvinna i 50-årsåldern som var jätteduktig och som hela tiden såg till att vi fick spela på förlorarbanan. Och det var lite svårt att svälja innan vi förstod att vi inte spelade padel så som man ska göra.

Han fortsätter:

– Spelstilen vi hade i Sverige fungerade inte och vi fick istället springa och springa medan hon förde oss från sida till sida. Det spelade ingen roll om vi spelade hårt, då hittade hon motmedel mot det också. Det var häftigt att se.

Går på högtryck

Efter dagarna i Spanien blev Joakim Eriksson och kompisarna från Uddevalla utbildade padeltränare. På hemmaplan i Sverige märker de av ett högt tryck med spelare som vill ta lektioner för att utvecklas.

– Det är många som hör av sig. Vi behöver inte ens lägga ut information utan folk ringer och frågar om det går att träna.

ANNONS

Utöver sitt ordinarie heltidsarbete har Joakim Eriksson upp mot tio träningspass i veckan.

– Om jag verkligen skulle vilja, så hade jag antagligen kunnat vara padeltränare på heltid. Så högt tryck är det och jag tror bara att träningarna kommer att öka.

Den här artikeln är ett utdrag ur podcasten Mixade zonen. Lyssna på podden på följande plattformar eller i spelaren ovan för att ta del av hela intervjun.

Spotify | Acast

ANNONS