Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Förra helgen dominerade Jack "The Joker" Hermansson och tog sin femte seger i UFC när han gick match i USA mot amerikanen Gerald Meerschaert. Bild: MEDDI KABIRZADEH

Joel Hansson: Snart kan Uddevalla skryta om sin nya världsstjärna

Jack ”The Joker” Hermansson knackar på dörren till världstoppen. Snart kan brottargrabben från Uddevalla vara Sveriges nästa MMA-stjärna. 2019 kan bli det breda leendets år för ”The Joker”.

Första gången som jag tittade på MMA (mixed martial arts) så mådde jag illa.

På riktigt.

Hur kunde vuxna män och kvinnor slå varandra brutalt instängda i en bur?

Det var då. Sedan två år tillbaka är jag frälst i sporten. Nu har jag förstått hur domarna skyddar alla fighters med glasklara regler.

Jag ser varenda gala i UFC (Ultimate fighting championship) som är världens främsta organisation inom MMA. Vecka ut och vecka in fascineras jag av idrotten där den mest kompletta kampsportaren allt som oftast vinner.

Mix av egenskaper

Atleterna måste kunna allt: slå, sparka, kasta, brotta och samtidigt ha ett bra fighting-IQ. De måste ha en brutal kondition, koncentration, smidighet, vinnarinstinkt och styrka. Den mixen av egenskaper och att det händer så extremt mycket under matcherna tilltar mig. Det samtidigt som ett enda slag, grepp eller spark kan göra så att matchen är över.

Jag vet att många är tveksamma till MMA, men jag tror att fler kommer att acceptera sporten ju fler matcher de ser.

Om du inte sett någon match – titta på Jack ”The Joker” Hermansson. Han började som brottare i hemstaden Uddevalla, testade MMA för första gången i samma stad som 15-åring och gick sin första match 2009.

I dag har han utvecklats till en av planetens bästa MMA-fighters i mellanvikt.

Förra helgen tog han sin femte seger i UFC när han busenkelt vann över Gerald Meerschaert redan i den första ronden. För att tala hockeyspråk: Jack Hermansson spelade bara i offensiv zon och det i staden Milwaukee där hans motståndare är uppväxt.

Klättrar mot världstoppen

Frågan är inte om utan när Jack Hermansson blir en rankad fighter i UFC. Det är nämligen bara de 15 bästa i varje viktklass som har en officiell ranking. Just nu står han precis utanför dörren och bankar på med tunga slag.

Och mycket talar för att han får möta en rankad motståndare i nästa match. På så sätt kan han ta sig in bland de 15 bästa vid en eventuell seger.

Med mina egna ögon har jag sett Jack Hermansson vinna inför ett fullsatt Globen och intervjuat honom i Oslo där han bor sedan tio år tillbaka.

Bästa åren framför sig

Enligt mig har han allt för att bli en av de absolut bästa i sin viktklass i UFC. Framför allt har han lidelsen för sporten (han lever MMA 24 timmar om dygnet), den så viktiga mentala styrkan, konditionen och hans främsta vapen – brottningen.

Att vara 30 år i MMA är ingen ålder. Han har fem år kvar. Minst.

Nästa år kan Jack Hermansson få sitt stora genombrott i den stora världen.

Den krullhårige brottaren som en gång i tiden tävlade för Uddevalla atletklubb. Den lilla grabben som har blivit känd som ”The Joker”.

2019 tror jag att han får skina och le bredare än någonsin.