Therese Johaug. Arkivbild.
Therese Johaug. Arkivbild.

Johaug tillbaka efter 937 dagar: "Nervös"

Det kommer att ha gått 937 dagar sedan Therese Johaug senast tävlade på snö när hon gör comeback på fredag.

ANNONS
|

På fredag har det gått 937 dagar, snart 134 veckor och 22488 timmar – enligt en uträkning av nyhetsbyrån NTB – sedan Therese Johaug senast tävlade på snö. Enligt tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass är längtan efter återkomsten ruskigt stark. Hon vill inget annat än ut och tävla.

- Det är nog svårt för andra utövare att sätta sig in i hur den här processen varit för Therese. Hon har varit inställd på att komma tillbaka tidigare men fick pausen förlängd. Det är ganska tufft psykiskt, men hon har gått stärkt igenom det, säger Mikkelsplass.

ANNONS

"Kommer hantera det"

Comebacken blir över tio kilometer klassisk stil i Beitostølen. Tränaren är medveten om att vintern inte står och hänger på just det här loppet, men tycker ändå att det är viktigt med tanke på att hon får känna pressen för första gången på länge.

- Hon kommer att hantera det, men det ska bli skönt att få det avklarat. Hon glädjer sig väldigt mycket, men hon kommer säkert också att bli väldigt nervös. Vi har pratat lite om det. Nervositet bidrar till att du gör det du ska, säger Mikkelsplass.

Att Therese Johaug inte har tävlat på snö på länge har inte stoppat henne från att spänna musklerna inför konkurrenterna. Det har länge tisslats och tasslats om i vilken superform 30-åringen är i.

I tävlingscomebacken i augusti utklassade hon tvåan Charlotte Kalla på rullskidor i branta Lysebotn Opp.

- Även fast man vet att det här är något som passar henne så är det skrämmande att höra att det är 1.47 upp, sade Charlotte Kalla då.

ANNONS

Expert tror på Johaug

Skidexperten Mathias Fredriksson tror på Johaug i vinter.

- Hon kommer spela en stor huvudroll i vinter, det är jag säker på. Jag tror att Therese kan vara ännu bättre nu än före avstängningen då hon var fenomenal. Hon kan åka minst lika fort. Det mentala blir viktigt och jag tror att hon är jättesugen att visa upp sig, säger Fredriksson till Expressen.

Johaugs senaste skidlopp som gav FIS-poäng kördes just i Beitostølen i april 2016, då hon vann två titlar i norska mästerskapen. Några veckor senare vann hon Skarverennet. I oktober samma år fick hon beskedet att hon testat positivt för Clostebol i ett dopningsprov efter att ha använt en kräm på ett brännsår på sina läppar.

TT
Bakgrund: Johaugfallet

I september 2016 får Therese Johaug, enligt henne själv, salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien. Hon åker några veckor senare fast i ett dopningstest för den anabola steroiden clostebol.

I oktober stängs Johaug av under utredningen och i februari 2017 beslutar Norges idrottsförbund att avstängningen ska bli 13 månader. Internationella skidförbundet (Fis) tar ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas som i augusti 2017 förlänger avstängningen till 18 månader, vilket gör att Johaug missar OS i Pyeongchang.

ANNONS