Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johaugs kräm hade förbudssymbol på förpackningen

Den norska skidstjärnan Therese Johaug har åkt fast för dopning. Ett misstag, hävdade den norske landslagsläkaren och avgick. Nu visar det sig att förpackningen med den kräm som innehöll en anabol steroid var märkt med ordet DOPING och en förbudssymbol.

Therese Johaug grät sig igenom den presskonferens som det norska skidförbundet höll på torsdagen med anledning av att skidstjärnan åkt fast för dopning. Hon ertappades med den förbjudna substansen Clostebol, som är en anabol steroid.

Den norske landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen tog på sig det fulla ansvaret och sade under presskonferensen att han sagt till Johaug att den kräm hon fått av honom var okej att använda. Hon tog den på läpparna för att behandla en brännskada hon ådragit sig i samband med höghöjdsträning i Italien i slutet av augusti, enligt både henne själv och det norska förbundet.

Krämen heter Trofoderemin och säljs bland annat i Italien, i många länder är den helt förbjuden. Nu framkommer uppgifter som sätter det norska "misstaget" i ett annat ljus. På förpackningen till krämen står det nämligen DOPING med stora bokstäver omgärdat av en förbudssymbol, vilket norska Dagbladet var först med att rapportera om.

Tidningen har pratat med en apotekare på det apotek där krämen inhandlades som bekräftar att den alltid förses med en varningssymbol.

– Det är en dopningsvarning på alla förpackningar vi säljer, säger apotekaren.

Enligt Dagbladet framgår det även i innehållsförteckningen att krämen innehåller en dopningsklassad substans.

Läs också: Wassberg: "Ett jävla liv för en liten grej"