Dustin Johnson ligger trea inför finaltävlingen i PGA-tourslutspelet. Arkivbild.
Dustin Johnson ligger trea inför finaltävlingen i PGA-tourslutspelet. Arkivbild.

Johnson ute efter revansch i Fedex Cup

För ett år sedan var det så nära, så nära. Nu har världsettan Dustin Johnson ett nytt bra läge att vinna PGA-tourslutspelet.

ANNONS
|

Dustin Johnson ligger trea i Fedex Cup och är därmed en av de fem spelare som har avgörandet i egna händer i veckans finaltävling på East Lake Golf Club i Atlanta.

Den 33-årige amerikanen har aldrig vunnit slutspelet, men hade i fjol ena handen på totalsegern och de tio miljoner dollar som vinnaren får i bonus. Men tillfället gick upp i rök när Johnson avslutade svagt, samtidigt som Rory McIlroy stod för en makalös finish och sedan vann särspelet mot Ryan Moore och Kevin Chappell.

- Jag spelade bra i kanske 63 hål förra året. Sedan spelade jag inte så bra de sista nio. Men jag är precis där jag vill vara nu. Jag känner att spelet är bra och jag ser fram emot den här veckan, säger Dustin Johnson.

ANNONS

"En massa pengar"

Världsettan tror inte att det var det enorma prissumman som fick honom att svaja på slutet förra året.

- Jag tror inte att jag kände något annan än att jag hade chans att vinna. Det är helt klart en massa pengar, men det kommer inte förändra mitt liv. För mig handlar det mer om att vinna tourfinalen och bli Fedex Cup-mästare än om pengarna. Det är bara en väldigt fin bonus.

Poängen i tourslutspelet har räknats om inför den sista tävlingen, så att alla 30 spelare i startfältet har en teoretisk chans att vinna totalt. För Dustin Johnson kan det i teorin räcka med att bli trea i tävlingen, men i så fall krävs det att de främsta konkurrenterna inte har någon bra vecka.

Spieth har greppet

Bästa utgångsläget har världstvåan Jordan Spieth, som leder totalt och har chans att bli den förste efter Tiger Woods att vinna två gånger. Matematiskt kan Spieth i ett extremfall vinna totalt även om han blir 29:a i finalen, men han har inga andra planer än att spela för seger i tävlingen.

ANNONS

- Om man börjar spela för positioner så tar man foten från gaspedalen lite och det är inte så vi spelar normalt, säger 24-åringen från Texas.

- Jag är bekväm på East Lake och har ett fantastiskt utgångsläge.

För andra året i rad missar Henrik Stenson tourfinalen. I fjol hoppade svensken av slutspelet för att ta hand om sitt skadade knä och i år tog det stopp i söndags, då Stenson låg 32:a i slutspelet efter den näst sista tävlingen.

TT-AFP-Reuters
Fakta: Ställningen i slutspelet

Poängen i PGA-tourslutspelet, Fedex Cup, har räknats om inför finaltävlingen med de 30 bästa spelarna på East Lake i Atlanta, Georgia. Ställningen i toppen:

1) Jordan Spieth, USA, 2000 poäng.

2) Justin Thomas, do, 1800.

3) Dustin Johnson, do, 1520.

4) Marc Leishman, Australien, 1296.

5) Jon Rahm, Spanien, 1280.

6) Rickie Fowler, USA, 1120.

7) Hideki Matsuyama, Japan, 960.

8) Justin Rose, England, 800.

9) Brooks Koepka, USA, 640.

10) Paul Casey, England, 480.

I finaltävlingen får vinnaren 2000 poäng, tvåan får 1200, trean 760, fyran 540, femman 440... och så vidare i en fallande skala ned till 30:e plats, som ger 112 poäng.

Totalsegraren får en bonus på 10 miljoner dollar (motsvarande 80 miljoner kronor), tvåan får 3 miljoner och trean 2 miljoner... och så vidare ned till 30:e plats, som belönas med 175000 dollar i bonus.

Dessutom har själva tävlingen en prispott på 8,75 miljoner dollar, varav vinnaren får 1,575 miljoner.

Fakta: Tidigare vinnare

2007: Tiger Woods, USA.

2008: Vijay Singh, Fiji.

2009: Woods.

2010: Jim Furyk, USA.

2011: Bill Haas, do.

2012: Brandt Snedeker, do.

2013: Henrik Stenson, Sverige.

2014: Billy Horschel, USA.

2015: Jordan Spieth, do.

2016: Rory McIlroy, Nordirland.

ANNONS