Jonas Vingegaard hyllas efter Tour de France-vinsten

Efter totalvinsten i Tour de France har Jonas Vingegaard hyllats stort. På Köpenhamns gator samlades tiotusentals människor. När han skulle tala till folket från en scen brast det för hans partner.

ANNONS

Se bilderna från firandet i bildspelet ovan.

När Jonas Vingegaard, 25, korsade mållinjen i Tour de Frances avslutande etapp stod det klart – totalsegern var i hamn. Vinsten i tourens 109:e upplaga innebär att han blir den förste dansken att ta hem den på 26 år, då Bjarne Riis vann.

Reaktionerna i Danmark har varit därefter. Efter att Vingegaard landat på dansk mark under onsdagen har han fått ta del av dessa.

Efter att hans flyg eskorterats av det danska flygvapnet inför landning på Kastrup fick cyklisten fick ett varmt mottagande på Rådhuspladsen, torget vid rådhuset i Köpenhamn. Tiotusentals lyckorusiga människor hade tagit sig dit, och viftade med sina danska flaggor.

ANNONS

”Overkligt”

Firandet fortsatte sedan till Tivoli, där Vingegaard intog en scen med sin dotter Frida och flickvän Trine Marie Hansen. Då brast det för Hansen – och tårarna började strömma.

– Jag är så super, superstolt. Du är så cool. Och du är en enorm förebild för vår dotter, sa hon vänd mot Vingegaard med tårarna i halsen, enligt danska BT.

Även Vingegaard själv fick sätta ord på sina känslor.

– Detta är galet! Jag tror att det är därför det är så svårt att förstå. Jag tittade alltid på Tour de France som barn och nu var det plötsligt jag i den gula tröjan (ledartröjan, reds. anm.). Det är overkligt, säger han enligt BT.

Årets upplaga av Tour de France startade med en tempoetapp i centrala Köpenhamn den 1 juli och kördes sedan ytterligare två etapper i det cykeltokiga landet innan tävlingen fortsatte i Frankrike och avslutades i Paris i söndags.

Från fiskmarknad till världens bästa

Jonas Vingegaard presenterade sig för cykelpubliken när han slutade tvåa i Tour de France förra året efter slovenen Tadej Pogacar. I år skulle kampen om slutsegern stå mellan de två igen och till slut vann Vingegaard med två minuter och 43 sekunder. Vingegaard vann förutom totalsegern också Tourens bergspristävling.

ANNONS

Jonas Vingegaard, som tagit en ovanlig väg till toppen, har snabbt blivit en publikfavorit. För fyra år sedan jobbade dansken på fiskmarknad och cyklade vid sidan av arbetet. När han med sitt danska continental-lag ColoQuick var på träningsläger i Spanien och slog rekord uppför stigningen Coll de Rates fick World tour-laget Jumbo-Visma upp ögonen för honom och skrev kontrakt. Sedan dess har det gått snabbt och nu har den 25-årige dansken alltså vunnit världens största tävling.

ANNONS