Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jonna Andersson har vunnit tre titlar på mindre än ett år – SM-guld med Linköping samt FA-cupen samt ligaguld med nya klubblaget Chelsea.

Jonna Andersson i målform efter succévåren

Jonna Andersson har haft en succévår i Chelsea. Svenskan kom in i laget efter halva säsongen, gjorde fem mål på 15 matcher och vann en dubbel. Men i landslaget väntar hon fortfarande på sitt första mål.

Vänsterfotade försvararen Jonna Andersson lämnade Sverige för Chelsea efter det andra SM-guldet med Linköping. I sin första match avgjorde hon Londonderbyt mot Arsenal. Under våren fick 25-åringen en betydande roll både under vägen mot FA-cupvinsten samt när Chelsea säkrade ligaguldet.

- Det var otroligt roligt, kanske lite över förväntan. Det är kul att ha fått så mycket speltid och kunna bidra så mycket. Sedan har målen som jag har gjort varit väldigt betydelsefulla, så det är ännu roligare, säger Jonna Andersson.

Inga landslagsmål

Chelseas manager Emma Hayes spelar med en trebackslinje, där bland andra landslagsspelaren Magdalena Eriksson ingår, vilket gjort att Jonna Andersson flyttades upp som en vinge på vänsterkanten. Det har lett till en utveckling offensivt.

- Jag själv känner att jag blir mer offensiv i 3-4-3, där man ändå vet att man har en bakom sig. När jag spelar i en fyrbackslinje känner jag mig lite mer passiv, men jag tror bara att jag själv måste våga ta för mig mer även om det är en fyrbackslinje.

I landslaget har däremot målen lyst med sin frånvaro. På 28 A-landskamper har det inte blivit ett enda mål.

- Nej, det väntar vi fortfarande på, säger hon.

På torsdag kan hon få chansen i VM-kvalmatchen mot Kroatien. Sverige leder gruppen och går in som favoriter mot Kroatien, som ligger sist.

Största konkurrenten

Peter Gerhardsson har sedan han tog över som förbundskapten för landslaget experimenterat med en trebackslinje. På den första träningen i Göteborg inför mötet på Gamla Ullevi ville han inte avslöja sin försvarstaktik.

- Vi får lite ibland tydligare kantspel på 3-4-3, å andra sidan tappar man en central spelare högre upp. Hade vi fått ha en spelare till på plan hade det varit optimalt, säger han.

Jonna Anderssons främsta konkurrent på vänsterkanten är Kristianstadspelaren Mia Carlsson.

- Mia är en väldigt bra person och hon är lätt att prata med. Vi tar konkurrenssituationen väldigt bra och pushar varandra, säger Andersson.

Efter mötet med Kroatien spelar Sverige ytterligare en VM-kvalmatch, borta mot Ukraina den 12 juni.