Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Förväntansfull. 19-årige Tobias Jonsson från IK Orient ser mycket fram emot friidrotts-VM i Doha, Qatar 21–31 oktober.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Jonsson åker till friidrotts-VM i Doha

Tobias Jonsson från IK Orient får nytt förtroende i para-friidrottslandslaget. Han är uttagen i den landslagstrupp som ska delta i VM i Doha, Qatar om en vecka.

Tobias Jonsson har fem stora mästerskap i friidrott på sin meritlista, två VM- och två EM-deltagande och ett OS. Nu är han redo för nya utmaningar. I dag, fredag, åker han tillsammans med den svenska landslagstruppen till Doha, Qatar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det ska bli väldigt roligt att komma ner till Doha och få representera Sverige. Jag ska försöka njuta av värmen och atmosfären och ladda inför mästerskapet, säger Tobias Jonsson när Bohusläningen når honom på telefon i skolan några dagar innan avresan.

Hur mycket har du tränat inför mästerskapet?

– Jag har tränat mellan fyra och sex pass i veckan, men det har inte varit några tuffa träningar utan mer för att underhålla kroppen och finslipa tekniken, berättar en laddad Jonsson.

Grenarna han ska tävla i på VM är 100 meter och längdhopp.

– Målet är att vara bland de åtta bästa i världen i längdhopp. När det gäller 100 meter siktar jag på att nå semifinal och slå nytt svenskt rekord.

Sammanlagt kommer 1 300 para-friidrottare från 90 länder att göra upp om medaljerna i VM. Prestationer där kan ge kvotplaster till Rio.

Tobias Jonsson berättar att konkurrensen är mycket tuff, men att han ska försöka göra sitt bästa för att nå sina mål.

– Det skulle vara roligt att nå OS och ta medalj där.

19-årige Tobias Jonsson har en synskada. Han är född och uppvuxen i dalsländska Bolstad utanför Mellerud. Han började friidrotta i Frändeforsklubben Dals Södra som sexåring och fortsatte sedan till IK Orient.

– Jag trivs väldigt bra i Orient. Jag får bra stöd av mina lagkamrater och tränare och de respekterar min synskada. I Orient får jag bra förutsättningar för att utvecklas till en bättre friidrottare.

Jonsson bor just nu i Bollnäs där han studerar fjärde året på barn och fritidsprogrammet och idrottsgymnasiet på Torbergsgymnasiet. Vid sidan av skolan och friidrotten gillar han att laga mat och umgås med kompisar.

– Jag gillar att koppla av efter skolan och träningarna och jag gör det helst genom att laga lite god mat eller umgås med familjen.

När han summerar årets säsong är han oerhört nöjd med sin egen insats. Han har bland annat lyckats ta ett SM-guld på 100 meter och ett silver i längdhopp i junior-DM. Nu ser han fram emot att komma ner till Qatar.

– Det ska bli jättekul och jag känner mig superladdad inför mästerskapet, avslutar Tobias Jonsson.

Friidrotts-VM avgörs 21–31 oktober i Doha i Qatar.