Jubileum. Bror Widén och Uddevalla IS firar femårsjubileum som arrangör av populära Strandjoggen i Uddevalla.
Jubileum. Bror Widén och Uddevalla IS firar femårsjubileum som arrangör av populära Strandjoggen i Uddevalla.

Jubilar som vill bli större

Strandjoggen avgörs i Uddevalla för femte året i rad. Det firar arrangörsföreningen Uddevalla IS med att dela ut 3000 kronor till det lag som tar flest löpare från start till mål på nationaldagen.

ANNONS
|

Det årliga femkilometersloppet går i vanlig ordning längs Sveriges vackraste infart, Strandpromenaden i Uddevalla. Starten sker vid Hotell Riverside och målgången vid Gustavsberg. Ett litet kontantpris till största grupp ska locka ännu fler att springa loppet.

– Jag tror att rekordet hittills är 28 stycken i en och samma grupp. Det var Orient som hade så många i laget för ett par år sen, säger huvudansvarig för tävlingen, Bror Widén.

När tävlingen startade 2007 hade Bror Widén som mål att nå upp till 500 löpare inom fem år. Dit har man ännu inte riktigt nått. Rekordet lyder fortfarande på omkring 300 löpare från år 2009. Men Bror Widén hoppas på ett nytt rekord.

ANNONS

– Jag hoppas på en ökning. Vi vill åtminstone vara över 300. Så länge det ökar är man tacksam, säger han.

Nytt för 2011 års tävling är att en specifik stavgångsklass lagts till på schemat. Alla som fullföljer loppet kommer även att tilldelas en speciell medalj, dekorerad med en bild av vyn mot Uddevallabron.

– Vi vill få ut budskapet att man ska göra något aktivt för att fira nationaldagen. Vi vill nå den stora allmänheten, med joggare och stavgångare. Inte bara eliten, säger Bror Widén.

Omkring 35 ideellt arbetande funktionärer kommer att arbeta med årets tävling, som är en väldigt viktig inkomstkälla för skid och friidrottsföreningen Uddevalla IS.

– Det är mycket den vi bygger vår verksamhet på, säger Bror Widén.

ANNONS